Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt startade här i Lilis Skärkind

Galleristen och tusenkonstnären Lili Stenmark hade bjudit in Nils-Erik Holgersson till Skärkind för att tala om Wallenbergsfamiljens relation till orten. Den stora publiken fick följa med på en resa som startade 1670.

Släktforskare. Tre av besökarna hos Lili Stenmark var Lars Söderholm, Marianne Söderholm och Ulla-Britt Bergqvist från Norrköping.

Släktforskare. Tre av besökarna hos Lili Stenmark var Lars Söderholm, Marianne Söderholm och Ulla-Britt Bergqvist från Norrköping.

Foto: Widar Andersson

Skärkind2015-04-30 11:00

Nils-Erik Holgersson från Skärblacka är byggnadsingenjör till yrket. Sedan ett antal år tillbaka är han pensionerad och har fått mer tid över för att forska i Sveriges mest berömda finansfamiljs anor. Folkbladet frågade honom varifrån intresset för Wallenberg kommer?

– Det finns många orsaker. Familjen har ju haft och har en mycket stor betydelse för svensk industri och för samhällsutvecklingen i stort. De är riktiga och långsiktiga industrialister, svarade Holgersson.

Nils-Erik Holgerssons långa och detaljerade föredrag i måndags eftermiddag tog avstamp år 1670 då den äldsta kända anfadern Per Hansson föddes i Skärkinds församling. Hansson var rusthållare på Hersseberga och far till många barn. Ett av barnen var Jacob Persson som senare la till "Wallberg" i sitt namn. Wallberg var en mix av två byanamn i trakten.

– Jacob Perssons söner Marcus och Jacob förfinade sedan namnet Wallberg till Wallenberg, berättade Nils-Erik Holgersson under sitt föredrag.

Marcus Wallenberg fick i sin tur en son som också fick namnet Marcus Wallenberg men med tillägget "den yngre".

Marcus Wallenberg den yngre blev 1816 far till sonen André Oscar Wallenberg som är ett slags huvudperson i Nils-Erik Holgerssons föredrag i Skärkinds församlingshem.

– André Oscar Wallenberg var en mycket intressant person. Han startade Stockholms enskilda bank vilket är en av föregångarna till dagens SEB. Men har var också mycket politiskt intresserad. Under en period i sitt liv var han riksdagsledamot, han engagerade sig bland annat för kvinnors rättigheter och han skrev om tidens stora frågor i Corren i Linköping, berättade Nils-Erik Holgersson.

I publiken fanns Lars Strömholm som själv släktforskar. Tillsammans med hustrun Marianne Strömholm och väninnan Ulla-Britt Bergqvist hade han åkt till Skärkind från Norrköping för att lyssna på föredraget.

– Förra året åkte jag och Lars till Minnesota i USA och träffade den stora del av släkten som Lars forskat fram, sa Marianne till Folkbladet.

Nils-Erik Holgerssons djupdykning i familjen Wallenberg har gett honom en delvis ny bild av de stora släktens personligheter. Han citerade med förtjusning André Oscar Wallenberg: "Kapital är blott verkställt arbete."

– Det är deras värderingar och vad de står för som lockar mig mest, sa Holgersson.

Lite mer om:

Skärkind är en kyrkby i Skärkinds socken, belägen cirka 20 km sydväst om Norrköping.

Lili Stenmarks galleri är beläget i ett vackert stenhus från 1800 talet.

Wallenbergs släktträd innehåller fyra Jacob, fem Marcus och en mängt "extranamn" som Dodde, Poker, Pirre, Jaju, Husky och Boy-Boy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om