Så såg bruket ut
ABF-cirkeln har pågått i nästan sju år. Men efter 5 550 arbetstimmar är gruppens noggranna jobb utfört. En sex kvadratmeter stor modell som återskapar hur Skärblacka bruk såg ut på 1940-talet.
Efter nästan sju år och 5 550 arbetstimmar är ABF-cirkeln i Skärblacka färdiga med modellen över hur Skärblacka bruk såg ut på 1940-talet. Cirkeldeltagarna från vänster: Gösta Åkerlund, Ragnar Gustafsson, K-A Åhman, P-G Andersson, Owe Hagström och cirkelledaren Sven-Henry Carlsson. På bilden saknas Sören och Gunilla Andersson.
Foto: Magnus Johansson
- Men jag var lokeldare och åkte förbi utanför flera gånger om dagen, berättar Ragnar. Gösta Åkerlund jobbade på bruket i hela 46 år mellan 1951 och 1997. Han påpekar att det svåraste med modellen är proportionerna. Att få allt i rätt storlek och så lika som möjligt som det såg ut då. - Vi har använt oss av hundratals bilder och ritningar. Det roligaste är att se resultatet av det man gör. Och den sociala gemenskapen är lika viktig som modellen, säger Gösta Åkerlund. Modellen är uppbyggd på en spånskiva. Nivåskillnaderna har byggts på frigolit. Sedan har så mycket naturmaterial som möjligt använts. Sedan 1980
Rivandet av det gamla bruket pågick mellan åren 1982 och 1993. Sven-Henry Carlsson har hållit på med modellbygge sedan 1980 genom hembygdsföreningen i Skärblacka och det var han som kläckte idén. - Modellen kommer att ägas av Billerud och ska lämnas över till några representanter från företaget den 7 maj, informerar Sven-Henry. Arbetet är ett samarbete mellan Billerud, Pappers avdelning 54, Skärblacka hembygdsförening och PRO Skärblacka. Årets Lionsstipendiat
Ingrid Larsson från Kimstad har utsetts till årets Lionsstipendiat. Hon har hela sitt liv stöttat och hjälpt, främst barn och ungdomar, som behövt hennes hjälp och idéer inom det kulturella livet med kläder, teater, revyer, cirkus, musikaler, dans och texter. Ingrid har tillsammans med eleverna inom Skärblackas rektorsområde satt upp otaliga pjäser, musikaler, soaréer i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Stipendiet består av Skärblacka Lions hedersgåva, en avbild av den berömda Gunnarsstenen vid Kullerstad kyrka, samt ett penningbelopp på 5 000 kronor som tillfaller den organisation som Ingrid tillhör. Stipendiet delas ut i samband med Skärblacka Köpmäns vårmarknad 26 april, då även Föreningsdraget delas ut.