Så vad är orsaken till förseningen?
- Jag vet inte riktigt, men vad jag hört lär det ha varit något med överenskommelsen mellan Norrköpings kommun och Billerud, när bron skulle stängas och att det drog ut lite på tiden, säger Mikael Nilsson.
Det är ju så att de boende och medlemmar till föreningar som finns på Ön, tvingats ta sig dit via Strömporten hos Billerud under renoveringsarbetet.
Påsläpp 15 juli
- Men själva renoveringen har gått enligt planerna, så allt talar för att vi kan ha påsläpp på bron den 15 juli igen. Då har vi 20 veckors renoveringsjobb bakom oss, precis som planerat.
Vilket skick var bron i när ni började renoveringen?
- Då var det mycket röta och murket trä som vi hittade, så det var hög tid att den här renoveringen kom till stånd. Men, säger Mikael Nilsson, Det skadade träet var nog inte från 1800-talet när bron byggdes, utan från en renovering på 1950-talet då de satte dit tryckimpregnerat trä, som nu var slut.
- Men det har vi ersatt med ekträ, som gör att bron nu säkerligen kommer att hålla mycket länge, innan det behöver till någon ny renovering.
Gamla spikar
Har ni hittat fler gamla smidda spikar från 1800-talet?
- Ja, det har blivit några stycken och i tre, fyra olika dimensioner. Det kan vara så att spikarna tillverkats i den gamla spiksmedjan som fanns på bruket förr i tiden.
- Vi har sparat spikarna, så får vi se om någon vill spara dem som minnen.
Hur många gånger har ni trillat i vattnet under renoveringstiden?
- Inte en enda gång, faktiskt, säger Mikael Nilsson. Däremot ligger det två hammare, en kofot och ett vattenpass i vattnet, som ramlat in under renoveringen. Det är inte så farligt, utan vi är glada att vi inte trampat fel och ramlat i...
Snabb vattenökning
- Men vi har fått lite obehagliga överraskningar, när vattenkraftverket slagit ifrån ibland och vattennivån här vid bron stigit snabbt med en halv meter. Då har vattnet gått upp på våra ställningar under bron och då har det försvunnit lite saker. Värst var det när svetsarna var här och vattnet plötsligt steg en halvmeter och dränkte deras utrustning. Vattenhöjningen kom nämligen under vår rast, så svetsarna blev lite överraskade när de kom tillbaka till bron...
Tore Larsson från Vägföreningen har tidigare berättat i Folkbladet att bron byggdes 1889 och är den enda bågbron i sitt slag i Östergötland, om inte i hela Sverige till och med.