Men är det så klokt att strejka så här nära sommarlovet och eventuella prover inför betygsättningen?
- Nej, det är nog inte så bra, sa Patricia Linerzén, så vi har tänkt att komma till skolan just för att skriva proverna, men sedan gå hem direkt igen.
Det var inte bara eleverna som var med i protestaktionen, utan också ett antal föräldrar:
- Vi vänder oss framförallt mot lärarfackets uttalande att det kommer att ställas större krav på oss föräldrar i fortsättningen och att vi ska ställa upp och hjälper våra barn ännu mer, säger Linda Engblom, en av de protesterande mammorna.
- Visst ställer vi upp för våra barn och det har vi alltid gjort, men det där låter ju som att vi skulle ställa upp som lärare, när nu skolan minskar på sin personal. Det kommer vi inte att acceptera.
- Vi har ansvaret för våra barn, men det är skolan som har ansvaret för undervisningen och så måste det fortsätta att vara på Mosstorpsskolan även i fortsättningen. Men vi är givetvis också högst bekymrade över att personalstyrkan kommer att minska på Mosstorp, vilket säkerligen kommer att gå ut över kvaliteten på undervisningen.
Kan ni göra något mer, förutom att vara med i protesterna idag?
- Ja, det kan ju bli så, säger mamman Gunilla Klang, att vissa föräldrar tar sina barn ur Mosstorpsskolan och låter dem gå i en friskola inne i Norrköping istället.
Stämningen var riktigt hetsk stundtals ute på skolgården och några elever från årskurs 9 var riktigt irriterade:
- Lärarna hotade oss att sänka våra betyg om vi gick ut och var med vid strejken, men såna hot går vi inte med på, sa My Smedberg som deltog i protesterna tillsammans med klasskamraterna Linnea Jansson, Anna Lingeblom och Carolina Lennestål.
- Men egentligen, betonade My Smedberg, är det inte personalen här på skolan vår vrede riktar sig till, utan mot politikerna inne i Norrköping som beslutat om personalnedskärningarna.
Bättre kvalitet i höst?
Rektorn Rosita Westerholm kommenterade händelserna så här:
- Egentligen tycker jag det är positivt att se vilket engagemang eleverna visar för sin skola och för personalen. Däremot är det inte bra att de strejkar på eget bevåg och bryter mot skolplikten.
- Enligt mina beräkningar har de dessutom missuppfattat personaltätheten bland lärarna efter neddragningarna, för i höst kommer vi att nå upp till 8,6 lärare per 100 elever mot 7,5 idag. Något som innebär att kvaliteten på undervisningen kommer att höjas i höst och inte tvärtom.
- Så egentligen tror jag att dagens protester mest är ett missnöje mot att vissa lärare tvingas sluta till hösten, eftersom eleverna tycker om sina lärare och vill ha dem kvar. Något som också känns positivt i grunden.
- Men med 21 färre elever i höst elever, kan vi inte ha kvar samma personalstyrka. Det är ett faktum som vi helt enkelt måste ta hänsyn till.
Samtidigt ute på skolgården försökte några elever tända eld på en liten hopsamlad hög av brännbart material, för att understryka elevprotesterna mot de kommande förändringarna .
Stannar hemma
I går skrev också eleverna på protestlistor, som också lagts ut i samhällets affärer, med följande innehåll:
"Ännu en gång ska Skärblacka drabbas av kommunens sparande. Av vilken anledning? Att det saknas pengar? har det någon gång funnits tillräckligt med pengar?
Och vad ska hända med skolans elever? Större klasser = mindre tid på varje elev = sämre undervisning. Är inte vi elever värda att satsas på? Är vi inte värda en bra utbildning, kan vi lika gärna vara hemma.
Och det tänker vi också vara. Fram till att våra styrande förstår allvaret och låter lärarna stanna!"
-Vi tänker lämna in protestlistorna, där vi redan har cirka 400 namn, till politikerna i Norrköping på fredag, säger eleven Jessica Wärlander.