Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

MEDELTIDS- FYNDET

Curt Andersson i Kimstads hembygdsförening har hittat en yxa. Som är mellan 3 000 och 5 000 år gammal. - En pojkdröm gick i uppfyllelse, säger Curt.

Skärblacka2007-09-05 01:07
Curt Andersson, mångårig medlem i Kimstads hembygdsförening, är ofta ute i skog och mark.Och det var på en av hans otaliga strapatser som han gjorde sin upptäckt.Vid Munkeboda utanför Norsholm.- Det var förra året som jag hittade en trindyxa. Den är mellan 3 000 och 5 000 år gammal har jag kommit fram till genom riksantikvarieämbetet, säger Curt Andersson.Intresset har alltid funnits för såväl arkeologi som hembygdshistoria.- Jag har gått och letat efter fynd i hela livet. Ända sedan jag var liten pojke.Anrik historia
Han berättar att trakten vid Munkeboda har en ytterst anrik historia.- Hela vår svenska medeltid hade sitt fäste här. På 1100-talet fanns en biskopsgård. Biskop Brask bodde här på 1400-talet. Det här är riktigt bra områden om man vill hitta fynd från medeltiden.Den ovala stenyxan, som inte är gjord av grönsten, vilket var det vanligaste på den tiden, är inte högt värderad ekonomiskt sett.- Den är bedömd till strax under tusenlappen. Men det är det historiska intresset som fascinerar Curt Andersson.Oerhört spännande
- Att hålla yxan i handen och veta att den användes som verktyg för över 3 000 år sedan. Sedan är det spännande att fundera på hur de levde och hur de tänkte på den tiden.Han påpekar att miljön vid fyndplatsen är oerhört spännande.-Det skulle gå att göra mycket av området. Till exempel inom turistnäringen som sevärdhet om medeltidshistoria.Lerkärvor från krukor och flisor från tallrikar är fynd som påträffats.- På 1300-talet var detta område ett av de mest tätbefolkade i Sverige.Varför platsen heter Munkeboda är inte fastställt utan två anledningar diskuteras.- Den ena är att det låg ett munkkloster här år 855 efter kristus. Den andra anledningen är att munk var benämningen på präst och det bodde många munkar i området, därav namnet, säger Curt Andersson.Hans kunskap har växt genom åren tack vare att läsa, lyssna, anteckna, surfa på internet och träffa andra intresserade i hembygdsföreningen efter vandringar i skog och mark.- Stenen tänker jag behålla i min ägo så länge jag lever sedan skänker jag den till hembygdsföreningen, konstaterar Curt Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om