Lucia och tärnor i samma klass
Kandidat nummer åtta, Anna Folkesson blev årets Lucia i Skärblacka. I hennes tärnfölje finns hela tre stycken från klassen, ettan på Hotell och restaurang på De Geer- gymnasiet.I morgon offentliggörs vilken åttondeklass på Mosstorpsskolan som skrivit den bästa uppsatsen om Skärblacka bruk.
Tärna Hannah Wikingsson och Lucia Anna Folkesson är bästa vänner. Dessutom går de i samma klass. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det var väldigt mycket folk, vi bedömer att det var 400 personer, säger han. Firandet inleddes med en bondkomisk show av Mjölby-Frasse, Bernt Franzén Linköping. Bernt som är vice ordförande i Barndiabetesfonden fick av Lucian ta emot en en check på 20.000:- till fonden. Senare ska Barncancerföreningen östra Götaland få lika mycket.
1700 röster
1 700 personer hade röstat i årets Lucia-val. Anna Folkesson fick 400 av rösterna. Kandidat nr två Linda Gustavsson blev biträdande Lucia.
Dagen efter att hon blivit vald till Lucia fyllde Anna 16 år, så hon har haft dubbla anledningar att fira.
- Jag blev jätteglad, svarar Anna på frågan hur det kändes att bli Lucia.
Det var på sin mammas uppmaning som hon anmälde sig. Även mormor var beredd att skicka in en anmälan.
Glädjespridare
- Lucia är till för att sprida glädje, tycker Anna och kompisen Hannah Wikingsson instämmer.
Hannah och Anna är inte bara bästa kompisar, de finns med i samma Luciatåg också. Inte mindre är fyra flickor från klassen fanns med bland Luciakandidaterna.
- Att vara med i Luciatåget är stort, även som tärna, säger Hanna.
Uppsats
I morgon kommer åttorna på Mosstorpsskolan att få veta vilken klass som skrivit den bästa uppsatsen om ett besök Skärblacka bruk.
- Skolan och Billerud har haft ett samarbete under hösten, berättar skolans syo-konsulent Peo Malmgren.
Representanter från Billerud kom till skolan och berättade om företaget. Därefter besökte 60 lärare från Mosstorpsskolan bruket. Nästa steg var att eleverna fick välja två av fem olika stationer på bruket, som de ville lära sig litet mera om. Det var sulfatmassafabriken, labb, pappersbruket, personal och ekonomi samt automation.
- Vi ville att det skulle vara något utöver ett vanligt studiebesök. Eleverna fick göra något aktivt på de olika stationerna, berättar Paulina Ströberg, personalman på Billerud och en av dem som arbetar med skolprojektet.
Eleverna fick bl a göra en anställningsintervju på personalavdelningen eller göra papper på labbet.
Förändrad syn
Billerud deltar i skolprojektet, bl a för att vara med och förändra synen på industriarbete. Man har vänt sig just till åttorna eftersom de snart ska välja inriktning till gymnasiet.
- Bland unga människor finns det en omodern syn på vad industrijobb innebär, säger Paulina.
- De tror att det är smutsigt, tungt och att det är ett jobb man kan få även om man inte går färdigt skolan. Många blir förvånade när de hör att vi kräver minst 3-årigt gymnasium för nyanställda och att det finns 70 - 80 olika yrken här.
- Gensvaret på besöket har varit väldigt positivt från elevernas sida.
Tekniskt pris
Peo Malmgren berättar att när eleverna fått veta mer och själva fått se hur de är på bruket, har deras inställning ändrats.
Det märks bl a i de uppsatser som eleverna skrivit om sitt besök på Billerud och vad de fått vara med om. En jury med deltagare från skolan och Billerud har utsett den bästa och i morgon får eleverna veta vilken det är.
Uppsatserna har skrivits antingen av en elev på egen hand, eller av två tillsammans. Det är dock hela klassen som får ta del av priset, som är en resa till Tom Tits experiment i Södertälje, eller något annat med teknisk inriktning.