Många av de som kommit till Mosstorpsskolans matsal på onsdagskvällen är äldre och det är inte säkert att de får uppleva några av de förändringar som diskuterades under kvällen.
- Det är en bra fråga, men ja jag vill säga att de kommer att få uppleva förändringar, säger Johan Mases från stadsbyggnadskontorets fysiska planering.
Det är klart att alla vill, men finns det verkligen pengar att satsa på Skärblacka?
- Först måste vi se vad vi ska prioritera, innan det är klart kan vi inte heller se vad pengarna räcker till. Vi ser det här ur ett långt perspektiv, säger Johan Mases.
Vad ett långt perspektiv är i år vill han inte uttala sig om, men ger inga garantier för att de äldre skärblackaborna får uppleva några förändringar.
Långsiktig utveckling
Kommunalrådet Eva Andersson (S) sa i sitt inledningstal att man planerar för kommande persontrafik på den spårsträcka där det i dag rullar godståg till Finspång och Kimstad.
- Men inte om fem år, kanske inte heller om tio eller femton år, men vi vill inte bygga bort möjligheten till persontrafik.
Precis som vid träffen i juni förra året delades besökarna in i grupper tillsammans med den politiker som råkade sitta vid deras bord. Vid ett av borden sitter miljöpartisten Mattias Stenberg. Han har precis tagit över rollen efter Eva Andersson som ordförande i stadsplaneringsnämnden.
Han skriver upp i sitt block allt vad bordsgrannarna tycker är viktigt i förslaget till utvecklingsprogram och vad som kan tänkas behövas ändras.
Prioriteringar
- Bevara Asken som är minst 100 år gammal på Prästens äng, skriver han. Och så cykelväg till Mårängsbadet, det är också viktigt.
- Men viktigast är nog at få bort den tunga trafiken från samhället. Det tycker i alla fall Krister Andersson.
- Jag tycker det är viktigare att leda bort den tunga trafiken som kör till och från bruket och den trafik som svänger av från E4:an på väg till Finspång, det är viktigare än att börja bygga nya bostäder, säger han.
Samtidigt hörs röster som säger att det är viktigt att prioritera renoveringen och upprustningen av det befintliga i Skärblacka. Som simhallen, vars tak det regnar in genom.
Och så är man tillbaks på ruta ett.
- Innan vi vet vad vi ska prioritera kan vi inte heller säga om det finns några pengar och i vilken takt utvecklingen kan ske, säger Johan Mases.