- Det är sådant som kan hända när man inte vet det exakta läget på ledningar under mark, säger Per Westling, projektledare hos Norrköping Vatten.
- Det var en äldre tryckavloppsledning av PVC-rör, som vi återanvände, när vi satsade på de nya överföringsledningarna till Norrköping i fjol.
Ska bytas ut ändå
Så det här röret som borrades sönder ska kanske ändå bytas ut?
-Ja, precis så är det och det var därför som Stadspartner borrade i det här området, för att undersöka geotekniken, inför arbetet med den nya ledningen.
Men den ingick i den 100-miljonerssatsning ni gjorde i fjol, då ni förlängde avloppsrören in till Slottshagens reningsverk i Norrköping?
- Ja, och då återanvände vi som sagt en del av de gamla ledningarna, för att hålla nere investeringskostnaden så mycket som möjligt.
- Men det har visat sig att de gamla PVC-rören från 1960-talet inte klarade det nya och högre trycket som vi utsatte dem för.
- Dessutom vände vi riktning också i avloppsröret, som tidigare gått till Skärblackas gamla avloppsverk medan avloppet nu går i motsatt riktning in mot Norrköping.
- Även detta kan ha påfrestat de gamla rören mer, än vad vi räknat med.
- Så nu blir det i efterhand nya ledningar även här vid Kullerstad på en cirka två kilometer lång sträcka.
En dyrbar efterräkning till det tidigare jätteprojektet?
- Det kommer att kosta cirka sex miljoner att lägga ner den nya avloppsledningen, men det är förstås ett måste för att vi en gång för alla ska få stopp på läckagen på den här sträckan.