Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här vill Jan-Olov odla lax och öring

Skärblacka reningsverk läggs ner...  ...för att kanske istället uppstå som lax- och öringsodling!  - Vi har en förhoppning att starta fiskodling i reningsverkets bassänger, när de inte längre ska användas för vattenrening, säger Jan-Olov Johnson, ordförande i föreningen Cityfiske och tillika ordförande i Norrköping Vatten.

Foto:

SKÄRBLACKA2008-04-02 03:00
- Så jag sitter ju på två stolar här, men eftersom det är ett faktum att reningsverket ska läggas ned, vill jag gärna i min roll som ordförande i Cityfiske, undersöka om det är möjligt att starta en fiskodling här. Inte minst med tanke på att vi idag köper smolt för cirka 400.000 kronor per år. Varför läggs reningsverket ner? - Därför att det spillvatten och avloppsvatten vi tagit hand om här, ska in via nya rör till Slottshagens reningsverk i Norrköping. Förstudie på gång
Vad händer nu närmast med fiskeodlingsplanerna? - Vi ska göra en förstudie om möjligheterna till att starta en fiskeodling här. En förstudie som inte minst ska undersöka de ekonomiska förutsättningarna för en sådan verksamhet här. - Här finns ju allting för en kommande fiskodling, tillgång till råvatten, inomhus- och utomhusbassänger, pumpar. Vi har alltså hela den infrastruktur redan klar, som annars är den dyra kostnaden, om man vill starta en fiskodlingsanläggning. - Men det saknas samtidigt en hel del. Vi saknar ju kunskap om fiskodling, för att odla fisk är en speciell konst. - Utsättningsfisk är dock en bristvara idag, åtminstone i hela mellan-Sverige. Så idag köper vi vår smolt i Brattfors i norra Värmland. - Vi sätter idag ut uppåt 20.000 yngel per år. Sedan finns det en förening här i Skärblacka, där de sätter ut fisk i mellanströmmarna. Så dom köper också fisk, liksom andra anläggningar i Motala och Mjölby och även Magnehultsån i Rejmyre. Smolt från Kolmården
- Men för att få sätta ut fisk, ska det helst vara någon sorts närhetsprincip. Men det har vi inte här idag, utan måste begära dispens av Länsstyrelsen för att få sätta ut fisk från andra vatten. - Ska vi uppfylla alla mål med utsättningsfisk, borde vi börja odla smolt från vildfångad öring som finns i Kolmårdsbäckarna. Då får vi en egen, lokal stam som vi kunde odla här i Skärblacka i fortsättningen. - Men nu får förstudien ge svar på om den här anläggningen i Skärblacka kan anpassas till en fiskodling, vad omställningskostnaden skulle bli och hur en verksamhet skulle bedrivas. - Man kan tänka sig att vi köper billigare ensomrig smolt som vi sen förvarar här för att sedan sätta ut senare. Och på sikt också undersöka våra möjligheter att börja odla på en egen stam från Kolmårdsbäckarna. - Och då kan förhoppningsvis en sån här anläggning finansiera sig själv. Det skulle i så fall vara målsättningen på lite sikt. - Vi kommer också att diskutera med Naturvårdsverket, Fiskeristyrelsen och länsstyrelsen, där vi redan väckt frågan och fått svaret att de tycker planerna är intressanta. EU-bidrag?
- Vår förhoppning är att vi även kan få bidrag med pengar och fondmedel som är till för att stödja fiskeutvecklingen i landet. Norrköpings kommun bidrar redan idag med mycket pengar, men de kanske kan hjälpa till att undersöka om vi kan söka EU-pengar för att göra den här förstudien. När kan det bli en fiskodling i Skärblackas reningsverk, om allt går som på räls? - Då hoppas jag att vi kan hinna med förstudien under 2009 och reningsverket i Skärblacka finns användbart för fiskodling med start under hösten 2009, efter att den nya överföringsledningen till Norrköping finns klar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om