Eleverna som aldrig blir brädade
- Jag funderar på att bli kock, men det kändes även intressant att få praktisera som bagare, säger Kristoffer Segerholm från Mosstorpsskolan i Skärblacka, som just nu praktiserar på Skärblacka Café och Hembageri. - Och jag funderar på att bli golvläggare eller murare, så därför känns det roligt att få vara prao på ett byggföretag, säger Hampus Johansson som praktiserar på Arvidssons Byggmaterial.
- Det känns kul att få testa på bagaryrket, säger Kristoffer Segerholm och Jennie Frisk som gör sin prao hos Skärblacka Café och Hembageri.
Foto: Forsby Jan
- Dessutom kommer ju sportlovsveckan direkt efter praktikplatserna, så det blir tre veckors ledighet från vanliga skolgången, tillägger Hampus Johansson.På byggmaterialfirman har Hampus sällskap av skolkompisen Richard Jarl och som handledare fungerar Lars Johansen, som är anställd hos Arvidssons.- Jag försöker se till att de har jobb och pyssel under dagarna, trots att det inte är högsäsong så här på vintern med byggmaterial, säger Lars Johansen. För högsäsongen börjar ju lite längre fram under våren, mars, april, när byggandet kommer igång på allvar igen.Kan få sommarjobb
- Men vi tycker det känns bra att ställa upp och hjälpa till med praktikplatser, när skolan vill och det finns elever som är intresserade av den här branschen. Ibland kan praoplatserna också leda till att de får sommarjobb här hos oss.Vad handlar det om för arbetsuppgifter?- Framförallt arbete ute på gården, där vi har mycket byggmaterial som ska plockas in på rätt plats i hyllorna och sedan ta emot ordersedlar där vi plockar ihop material som ska levereras till kunder. - Sedan bygger jag om ibland inne på vår utställningsavdelning, så där kommer praktikanterna också att få vara med och hjälpa till, säger Lars Johansen.Bakar semlor
Skärblacka Café och Hembageri har också två praktikanter den här perioden, Jennie Frisk och Kristoffer Segerholm:- Jag ville komma hit för att det lät roligt, säger Jennie, samtidigt som hon står och fyller lyxsemlor med sitt goda innehåll och socker på locket.- Och jag ville prova på bageri, eftersom jag funderar på att bli kock, säger Kristoffer. Och då är ju bakning lite åt det hållet.