Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bestörtning på nedläggningshotat boende

Vård- och omsorgsnämnden måste spara pengar. Då föreslås bland annat äldreboendet Hallegården i Skärblacka läggas ner trots att det är en väl fungerande enhet, något som upprör personalen.- De förstår inte vad de river upp, konstaterar undersköterskan Paula Illikainen.

Paula Illikainen, Susanne Kvarnheden och Ingalill Appelgren kan inte förstå hur vård- och omsorgsnämnden kan vilja lägga ner ett så väl fungerande boende som Hallegården.

Paula Illikainen, Susanne Kvarnheden och Ingalill Appelgren kan inte förstå hur vård- och omsorgsnämnden kan vilja lägga ner ett så väl fungerande boende som Hallegården.

Foto: Janne Forsby

SKÄRBLACKA2012-10-06 05:01

Beskedet kom som en chock för personal och boende på Hallegården när de för ungefär en vecka sedan slog upp tidningen och den vägen fick reda på att vård- och omsorgsnämnden, som i år räknar med att göra ett rejält underskott, föreslår att hela boendeenheter ska läggas ner och ersättas med trygghetsboenden.

- Det var som en stor chock och man blev förbannad, jag satte kaffet i halsen, säger Paula Illikainen.

Familjär stämning

På torsdagen samlades delar av personalen, som sammanlagt består av ett 40-tal anställda, och bilden som framträder i deras berättelser är entydig. Hur kan man lägga ner en enhet som fungerar så väl och är så unik?

Samstämmigt berättar de om en familjär stämning som sitter i väggarna och hur väl samspelet mellan boende och personal fungerar på just det här boendet.

- Jag skulle inte vilja ha mina anhöriga någon annanstans än här, säger undersköterskan Susanne Kvarnheden.

- Jag skulle själv vilja bo här, säger Paula Illikainen.

"Samspelet fungerar"

Sjuksköterskan Ingalill Appelgren har varit verksam i många år och varit runt på de flesta äldreboendena i kommunen. Efter endast en månad på Hallegården vittnar hon om dess särart.

- Det finns en helt annan trygghet här i huset, när man frågar personalen om något då vet de precis vad det handlar om. Allt samspel fungerar, säger hon.

- Det är över huvud taget en stor skillnad och därför vill man vara här, det är väldigt tråkigt att det ska bort. Här bryr man sig om varandra och tar sig tid, det sitter i väggarna.

Protestlistor

Framförallt är man på Hallegården bestörta över att förslaget, som det ska beslutas om redan under oktober månad, lagts fram utan att politikerna ens gjort ett besök på äldreboendet.

- Att man inte kommer ut och hälsar på i verksamheten det gör mig mest förbannad. Vi är bara siffror för dem, säger Paula Illikainen.

- Det känns som att det är deras taktik, att de lägger fram förslaget så sent för att folk inte ska hinna reagera. Det är jättesynd, menar Susanne Kvarnheden.

Men man tänker inte ge upp. Protestlistor som varit ute och snurrat på bygden har genererat en mängd underskrifter och folket i Skärblacka har tydligt visat att de vill ha Hallegården kvar. Det räcker inte med ett trygghetsboende för att tillgodose de äldres behov.

I nästa vecka kommer Mona Olsson (V) ordförande i vård- och omsorgsnämnden och Lars Carlsson, chef för vård- och omsorgskontoret slutligen på besök för att prata om förslaget.

- Jag vill veta vad de kommer spara, för personalen ska ju som det heter vara kvar. De förstår inte vad de river upp, säger Paula Illikainen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om