När soltimmarna blir allt färre kan lite ljus skapa underverk såväl i trädgård som på balkong – och så klart hos betraktaren. För vi människor mår gott, säger forskningen, av att lapa ljus under det mörka halvåret.

Att sätta ljus vid sitt bo har sina skäl. När det är kolmörkt ute ska man kunna se vart man sätter ned fötterna och inte behöva famla med nycklarna när man ska låsa upp.

”Vad ser du inifrån huset?” är en fråga man ska ställa sig, menar trädgårdsarkitekten Annika Olstedt, bosatt i Askersund.

Artikelbild

| För den 25 kvadratmeter stora trädgården har Annika Olstedt använt fyra spottar och en ljusslang samt extra stämningsskapande ljus på bordet i pergolan.

Det är många som tycker att det är otäckt när man inte ser någonting. Men ljussätter du trädgården får du en vacker tavla utanför fönstret att njuta av i stället för en svart ruta.

Idébalkong

Som liten byggde Annika Olstedt dockhus, som lite äldre utbildade hon sig till elingenjör, ritade sedan ställverk till vattenkraftstationer, lockades in i it-branschen, tröttnade delvis på tekniken och arbetar nu med att skapa rum och sätta ljus i trädgårdar.

Till Trädgårdsmässan i Älvsjö 2019 skapade Annika idébalkongen ”Just pleasure” med små träd, buskar och perenner. Minimalt med skötsel var mottot. Uteplatsen fick också en extra dimension med riktade armaturer.

Artikelbild

| "Jag har försökt att välja sådant som klarar sig självt och som är vackert under lång tid. Ägarna har varit borta hela sommaren, ändå ser det ut så här", säger Annika Olstedt.

Men det var så starkt ljus i hela mässhallen, så det syntes knappt, säger Annika och skrattar.

Och där har vi nästa gyllene regel: När du skapar stämning ska det bli kontraster mellan det ljusa och mörka. Fläskar man på med många och starka ljuskällor exponeras mycket utan att man lyfter fram någonting särskilt.

Artikelbild

| "Om det är alltför många lampor blir det en ljusmatta. Det är bättre att ha ett mörker och så har man några punkter som man belyser. Jobba med kontraster", säger Annika Olstedt.

Det är egentligen lättare att belysa en liten yta. Med en balkong kan jag jobba med färre lampor. Men det handlar mycket om vad och hur jag planterar.

Möblerar man med större krukor och balkonglådor har man plats med omfångsrikare växter. Då är det också lättare att placera armaturen.

Artikelbild

| Annika Olstedt fixar belysningen från pergolans tak.

Examensarbete

Vi tar bokstavligen plats i hennes examensarbete. En trädgård som på ett år har förvandlats från att ha en naken gräsmatta och ett sjukt körsbärsträd till en plats som lockar till avkoppling. Oasen tillhör ett äldre par, som halva året är på sitt lantställe. Om ett par år orkar de kanske inte pendla längre. Då blir trädgården än viktigare.

Artikelbild

| Lampan från pergolans tak lyser nedåt och skapar en sällsam effekt när det är mörkt ute.

Här har jag den ljusa tegelväggen och där det mörka planket. Vad planterar jag mot respektive yta? De sakerna har jag fått leka med, säger Annika Olstedt och visar runt:

Buskar, träd och perenner planterade hon förra sommaren. Ännu har växterna inte riktigt tagit sig. Perennerna kan bre ut sig lite mer, då blir det ganska lättskött och inte så mycket ogräs att rensa. I samband med att marksten kom på plats byggdes en ramp från husets uterum, så att man lätt kan ta sig ut och in med såväl apostlahästar som rollator.

Artikelbild

| Stearinljus i ljuslykta höjer stämningen kring bordet i pergolan.

Tre varianter

Att sätta ljus handlar om att skapa en helhet, att jobba med både harmonier och kontraster, stort och smått, ljust och mörkt. Annika har tre varianter som hon utgår utifrån:

Artikelbild

| Lampan i rabatten lyser upp rönnen när det är mörkt.

Du kan sätta en lampa i busken – och lysa upp hela den. Eller så sätter du en lampa framför busken – då får du vackra skuggor på väggen. Du kan också sätta en lampa bakom busken – då får du en buske i siluett.

Varje grönt rum är unikt. Jämför med hur har du det hemmavid, föreslår hon. Är ett rum trist att vara i går man inte in i dit. Likadant är det utomhus.

Artikelbild

| "Du ska trivas i din trädgård. Tänk som hemma. Är ett rum trist att vara i vill du inte vara där", säger Annika Olstedt.

Du hittar inte en standardmall för att inreda eller ljussätta. Du kan plocka idéer från andra trädgårdar men inte imitera, säger Annika Olstedt.

Men det finns en sak som är ett säkert kort:

Artikelbild

| Annika Olstedt är trädgårdsarkitekt och driver företaget A och O i trädgården.

Lys upp det du tycker är vackert.

Är husfasaden anskrämlig, undvik den. Fånga i stället upp ett stenparti, en bit mur eller berggrund. Eller ett träd, de vackra stammarna är tacksamma att belysa.

Till exempel björk syns väldigt tydligt i mörkret. Sätt upp en lampa i kronan. Jag har själv en lönn och den skiftar färg på hösten. Då sätter jag ett gult filter över lampan för att förstärka höstfärgerna.

Spottar och ljusslang

I examensträdgården är det ett år färska rönnbärsträdet belyst underifrån. I takt med att det växer till sig kommer säkert ”trädgårdstavlan” att bli ståtligare.

För den 25 kvadratmeter stora trädgården har Annika använt fyra spottar och en ljusslang.

En viktig aspekt är att det även under dagtid ska se tilltalande ut. En svår men angelägen fråga – som rör både trädgårdsarkitektur och ljussättning – är hur många rum man vill att utomhusplatsen ska bestå av.

Hur många rum har vi i den är trädgården? frågar Annika Olstedt retoriskt.
Åtminstone två, kanske tre, svarar hon sig själv.

Där finns sittplatser under pergolan och dessutom en soligare del. Riktigt varma dagar kan man kunna sätta sig vid husväggen, som vetter mot norr, i skugga. Dessutom har man ett odlingsutrymme med två pallkragar med lite kryddväxter och några potatisar.

Det blir fyra.

När ljus i trädgården väl är satt kommer du att tillbringa mer tid där. Antingen för samkväm eller kontemplation. Som fond har du ett galleri av tavlor. Och det bästa av allt, tröttnar du på utställningen kan du bara flytta lamporna och få nya motiv och perspektiv.