Folkhälsomyndigheten vill vaccinera alla barn i Sverige mot rotaviruset, som orsakar magsjuka och slår hårdast mot små barn.
Enligt myndigheten skulle vaccination ge minskade kostnader på 120 miljoner kronor per år.
– Jag tror att det är en stor fördel för barnen i Sverige och för familjerna som till stor del kommer att slippa den här svåra sjukdomen, säger Ann Lindstrand, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.
Rotavirus är i fattiga länder den vanligaste orsaken till diarré hos barn, med stor dödlighet som följd. I Sverige är det den huvudsakliga anledningen till sjukhusvård av barn med diarré, men dödsfall är mycket ovanliga.
Varje år blir omkring 2 000 barn inlagda på sjukhus efter att ha drabbats av viruset. Drickvaccinet, som ges i ett par doser, till spädbarn, används i både USA, Finland och Norge. I Sverige har Jönköping och Stockholm börjat erbjuda barn vaccinering.
– Vi följer nationens arbete med det här. Där har det kommit så långt att regeringen via Socialdepartementet har bett Folkhälsomyndigheten att göra en utredning på nytta och ekonomi utifrån perspektivet att erbjuda alla barn rotavirusvaccin, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare vid Region Östergötland.
Utredningen har gått ut på remiss till alla län. Region Östergötland har i sitt remissvar nu i januari ställt sig positiv till att rotavirusvaccinet ska införas i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Slutligt beslut tas av regeringen.
– Skulle det komma in i programmet så innebär det att alla föräldrar kommer att få detta erbjudande, på lika villkor, i hela Sverige.
Läkemedelsverket har under hösten gått ut med ett beslut om att man redan nu ska kunna få vaccinet, oavsett var man bor, alltså även i Östergötland, till en reducerad kostnad, om man som förälder efterfrågar det för sitt barn hos en BVC-sköterska.
Rotaviruset är den vanligaste orsaken till magsjuka hos barn mellan sex månader och två år. Det är ett smittsamt tarmvirus, som sprids från person till person. Man får i sig det via munnen, via förorenad föda, händer eller nappar. Symtomen är kräkningar och diarré. De flesta blir friska hemma, men risken finns att barnet blir uttorkat och behöver sjukhusvård i form av dropp.
Det förebyggande vaccinet ses som samhällsekonomiskt, då det i dag är tajt med sjukvårdsplatser, och då föräldrar inte behöver vara hemma med sjukt barn.
Biverkning vid vaccination kan vara illamående.