Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Minister på hembesök

Alma-teamet kommer hem till äldre för att de ska slippa åka till akuten. På onsdagen följde socialminister Annika Strandhäll (S) med.

I soffan. Socialminister Annika Strandhäll (S) följde med Alma-teamet hem till Kerstin, 82. Kerstin, som inte vill vara med på bild, vill berätta hur bra teamet är.

I soffan. Socialminister Annika Strandhäll (S) följde med Alma-teamet hem till Kerstin, 82. Kerstin, som inte vill vara med på bild, vill berätta hur bra teamet är.

Foto: Susanna Beskow Norgren

SJUKVÅRD2017-10-25 16:00

Sedan två år tillbaka finns det mobila Alma-teamet vid den geriatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset.

Genom teamet, en sjuksköterska och en läkare, och ibland en arbetsterapeut, flyttar man ut akutbedömningar av äldre patienter från akutmottagningen till hemmet.

När socialminister Annika Strandhäll (S) på onsdagen besökte Norrköping fick hon träffa teamet – specialistläkare Georgios Karamanof och sjuksköterskan Magdalena Jones – och följa med ut till en patient, Kerstin, 83 år i december.

– Det är skönt att slippa ligga på akuten, sa Kerstin till ministern.

– Det här underlättar jättemycket, säger Kerstins dotter Anneli, som själv i många år jobbat inom vården, och också varit politiskt aktiv i regionen.

Hon berättar om långa väntetider på akuten tidigare, om hur Kerstin en gång fått vänta från halv två på dagen till halv ett på natten.

Alma-teamet är en trygghet, säger Anneli, och bemötandet har varit "kanon".

– Det var ett jättebra besök, säger Annika Strandhäll, som varit igenom något liknande med sin mamma.

Monica Hagman, närsjukvårdsdirektör i östra Östergötland, berättar att precis som i övriga landet så ökar 85+ i länet.

– Mellan 2010 och 2030 är det en 60-procentig ökning i Östergötland, säger Monica Hagman.

– Vi behöver jobba mer över gränser, mer hemma hos patienterna, med kvarboende, och vi behöver jobba med att se hela patienten, för det är det våra äldre multisjuka behöver, säger Ann Westöö, verksamhetschef vid den geriatriska kliniken.

Fördelarna med specialistvård hemma, i en välkänd miljö, är att risken för förvirring och vårdrelaterade infektioner minskar. Målgruppen är akut sjuka sköra äldre. Hemsjukvården eller ambulans kan ringa till Alma-teamet, som ska kunna åka hem till patienten inom några timmar. Det kan handla om lunginflammation, urinvägsinfektion eller hjärtsvikt.

– Patienterna som vi möter är gamla, sjuka, sköra, har många sjukdomar och mycket läkemedel, ramlar ofta, och söker mycket på akuten, säger Ann Westöö.

Regionrådet Torbjörn Holmqvist (S) talar om början på en lång resa, en omställning av vården, att få ut sjukhusvård till primärvården och hemmet.

– Vi har en snabbt åldrande befolkning, säger Annika Strandhäll och talar om utredningar kring hur den nya nära vården ska se ut.

Fakta

Det mobila Alma-teamet vid den geriatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset flyttar ut akutmottagningen till patientens hem, till de sköra äldre.

Alma-team finns i stora delar av länet.

Alma-team, tillsammans med mobil röntgen, ses som framtidens sjukvård, vård nära patienten, när antalet äldre nu ökar kraftigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om