En särskild nämnd vid Socialstyrelsen har nu lämnat besked om vilka enheter som ska få bedriva vård av personer med könsdysfori. Det handlar om personer vars könsidentiteten inte stämmer överens med det kön de registrerades som vid födseln. De utvalda enheterna ska också göra könsbekräftande kirurgi.
Myndigheten hade sedan tidigare beslutat att vården skulle koncentreras till tre enheter i landet – men det blev alltså sex.
De tre enheter som får tillstånd är regionerna Stockholm, Östergötland och Västra Götaland. De ska i sin tur samverka parvis med regionerna Uppsala, Skåne och Västerbotten.
Inför beslutet har intresserade enheter fått ansöka hos Socialstyrelsen. Men gruppen som har analyserat ansökningarna bedömde att ingen av de sökande ensam har kapacitet att utföra all vård som ryms inom tillståndet. Lösning blir att regionerna ska samarbeta.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen säger i ett pressmeddelande att "Beslutet kommer att ge bättre förutsättningar för kompetensförsörjning och samverkan mellan de experter som behövs inom flera områden, exempelvis inom psykiatri, endokrinologi, plastikkirurgi, urologi och logopedi".
Övergången till nationell högspecialiserad vård sker den 1 januari 2024.
I och med det här får Region Östergötland ytterligare ett tillstånd att bedriva nationellt högspecialiserad vård.
– Ett glädjande besked. Den högspecialiserade vården är viktig för den fortsatta forskningen och utvecklingen av sjukvården vid Universitetssjukhuset i Linköping och hela regionen. Nationell högspecialiserad vård är ett led i att stärka vårdkedjan för personer med könsdysfori och skapa en likvärdig vård över landet, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).
Johan D Söderholm, medicinsk rådgivare med ansvar för Region Östergötlands ansökningar till nämnden för högspecialiserad vård:
– Könsdysfori är ett komplext område, som bygger på nära samverkan mellan en rad olika medicinska discipliner, exempelvis psykiatri, endokrinologi, plastikkirurgi, öron-näsa-hals och logopedi. Universitetssjukhuset i Linköping har sedan många år en spetskompetens inom könsbekräftande kirurgi och flera andra områden relaterade till könsdysfori, vilket det här nya tillståndet bekräftar. Vi ser fram emot att bygga upp en stark verksamhet tillsammans med Region Skåne.