– Och vi blir inte ensamma, utan får sällskap under uppvisningen av bland annat Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Marina hemvärnet, ambulanspersonal, Brandvärnet i Arkösund och brukshundsklubben, berättar Jim Karlsson, stationsansvarig för sjöräddningsstationen i Arkösund.

Vad kan du berätta om dagsprogrammet?

– Vi kommer att få se en uppvisning av Sjöfartsverkets sjöräddningshelikopter på fjärden utanför Arkösund. Och mellan uppvisningarna får alla som vill, följa med båten Estelle gratis till Arkö, för att där titta närmare på helikoptern och även träffa besättningen.

Artikelbild

| Sjöräddningssällskapet i Arkösund på övning efter ett oljeutsläpp.

– Det är också klart vilket namn som Sjöräddningssällskapets nya svävare med släp, donerade av Länsförsäkringar Östgöta, kommer att få och det kommer att bli en ceremoni under dagen angående namngivningen.

Något mer på programmet?

– Vi kommer att anordna en tipspromenad för både vuxna och barn med fina priser och vidare kommer Norrköpings segelsällskap att var på plats för prova-på-seglingar, för den som så vill.

– Det kommer även att finnas räddningsdykare på plats, som kommer att visa hur de räddar personer upp ur vattnet.

Det verkar bli ett fullspäckat program?

– Ja, det kommer att hända mycket. Men man måste vara beredd på att det kan bli förändringar i programmet, eftersom det här handlar om räddningspersonal i jourtjänst och som kan få ett riktigt larm precis under själva uppvisningen och då måste de givetvis ge sig iväg, tillägger Jim Karlsson.