ARKÖSUND

– Det blev en mycket bra dag, där vi kunde visa upp våra olika enheter inom sjöräddningen för alla besökare som kom hit, säger Jim Karlsson, stationschef för Sjöräddningssällskapet i Arkösund.

Dagen till ära fick han också besök av Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet i hela Sverige. Hon bjöds för övrigt på en hisnande upplevelse, då hon var en av dem som från en båt som låtsades var i sjönöd, blev upphissade av sjöräddningshelikoptern.

Artikelbild

| Lite dramaatiska scener blev det, när sjöräddningshelikoptern plockade upp personer som agerade nödställda nere i vattnet utanför kajen i Arkösund.

En uppvisning som samlade många nyfikna besökare.

Dessutom kunde besökarna gå ombord på en lotsbåt, ett sjömätningsfartyg och ett fartyg från Kustbevakningen, som låg vid kaj under hela arrangemanget.

– Roligt att så många vill komma ombord och se hur vi har det här, sa besättningsmannen Pontus Björkman Goltz från Kustbevakningen medan han hela tiden hjälpte till att dra ombord besökare från den lite höga kanten ner till kajen.

– Det är ju bra för båda parter att vi kan träffas på såna här sjöräddningsdagar, så kan vi ge mer information om oss till allmänheten och dom får chansen att ställa frågor till oss.

Artikelbild

| De här tre agerade nödställda och är här på väg ut på fjärden för att plockas upp av sjöräddningshelikoptern, från vänster brandmannen Jonas Lundin, Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddnngssällskapet i Sverige samt brandman Thmas Bergfeldt.

Under dagen namngavs också Sjöräddningssällskapets nya svävare med släp, som donerats till Arkösundsstationen av Länsförsäkringar Östgöta.

Det var John Jansson från Finspång som vann namngivningen och tackades med bland annat blommor av Länsförsäkringars vd Stefan Nyrinder.

Artikelbild

| John Jansson från Finspång vann namntävlingen av svävaren i bakgrunden och gratulerades av bland annat Stefan Nyrinder, vd hos Länsförsäkringar.

Mellan uppvisningarna med helikoptern fanns det möjlighet att åka gratis till Arkö med båten Estelle för att träffa med besättningen och ta en närmare titt på helikoptern, som utgick från Arkö.

På plats fanns också Marina hemvärnet, räddningsdykare från Räddningstjänsten Östra Götaland, Brandvärnet i Arkösund, Missing people som informerade om sin verksamhet samt Brukshundsklubben som kom med sök- och räddningshundar.