På lördag kväll kan han ta fram visitkortet och stryka tipex över titeln "fotbollsspelare".
- Ja, nu vill jag satsa på mitt nya jobb. Jag vill inte ägna lika mycket tid åt träning och matcher längre, klargör göteborgaren från Västra Frölunda.

<span class="mr">Lång karriär
</span>Lite överdrivet kan man säga att 35-årige Filip Apelstav gjort och sett allt värt namnet. Vi ska inte skriva "vunnit allt" för det är väl i ärlighetens namn inte riktigt sant.
Men han har debuterat i gamla hallsvenskan, räddat moderklubben Frölunda kvar i allsvenskan med en nick på mållinjen -92, varit proffs i Norge och i Kina, upplevt Olympiska spelen i Barcelona som aktiv, blivit frånsprungen av illersnabbe holländaren Marc Overmaars samt delat omklädningsrum med Brolin och "Bjärred".
Har jag glömt något? Ja, massor.
- Det finns rätt många minnen men tyvärr har jag ingen klippbok, skrattar Filip som i höst inlett sin nya karriär som kundansvarig på Nordeabanken i Norrköping.

<span class="mr">Hjälpa Sleipner
</span>Ett tungt uppdrag återstår. Att föra Sleipner till division ett.
- Situationen känns nästan lite skrämmande... Fast visst är det kul med en ren seriefinal. Jag tycker att vi har ett litet bättre utgångsläge, trots allt räcker det med oavgjort för vår del. Skövde måste däremot vinna.
Tillägger Filip:
- Men man kan inte spela på oavgjort, det går inte.
Sleipner har, till skillnad mot motståndaren från Skaraborg, en knippe rutinerade spelare att luta sig emot. Halva laget var med förra hösten när "Randigt" snöpligt stupade på norrländska Anundsjö i kvalet till division ett.

<span class="mr">Lärdom av missarna
</span>- Klart det kan vara en belastning mentalt, men man kan vända på det också och fråga sig vad vi gjorde för del den gången. Och dra lärdom av misstagen.
Apelstav, som rundade av elitfotbollen med en (andra) sejour i IFK Norrköping, pratar om att hitta "en lagom anspänningsnivå".
- Har man ingen anspänning, ja, då är man inte tillräckligt tänd inför uppgiften. Och har man för mycket, så är det inte bra heller. Då springer man bara runt utan att tänka. Hemligheten är att hitta en lagom hög nivå, förklarar den blivande (?) assisterande tränaren i IKS.
För Sleipner tänker förstås inte låta Filip gå bara sådär.
- Jag har fått en förfrågan, men jag har svarat med att jag vill tänka över det hela tills serien är slut.
Bara en sak är säker.
Lördagens seriefinal är Filip Apelstavs sista i den blåvitrandiga tröjan.