Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sankt Anna i brittisk press

Kajakpaddling i Sank Anna skärgård nämns när brittiska The Guardian tipsar om häftiga äventyr. "Kul att någon skickat in till tidningen", säger Thomas Ohlander, som driver Do the North.

Underbar paddling i skärgården - vilket allt fler britter nu upptäcker!

Underbar paddling i skärgården - vilket allt fler britter nu upptäcker!

Foto: Carolina Nilsson

SANKT ANNA2018-10-05 14:20

Det är The Guardians läsare som tipsar om sina bästa semesterupplevelser, som sedan tidningen tar upp. Den här gången är det "10 of the best off-grid adventures in Europe" det handlar om, och där omskrivs kajakpaddling i Sankt Anna skärgård. Med i artikeln finns även en länk till företaget som den aktuella tipsaren semestrat hos: Do the North – ett reseföretag inriktade på kajaking med säte i just Sank Anna skärgård.

– Att de nämner oss i artikeln gör att Sankt Anna sätts på kartan, säger Thomas Ohlander.

Han berättar att företaget sedan flera år inriktat sig på just Storbritannien – därför blir han inte särskilt förvånad att tipsaren kommer just därifrån, "jag hade blivit mer förvånad om det var en holländare eller tysk", som han säger.

– Vi satsar mycket på att komma ut i Tyskland och Holland med, men vi är mest etablerade i Storbritannien.

Det är dock inte första gången Do the North nämns i The Guardian.

– Vi har faktiskt varit med där ett par gånger, det händer att journalister skriver om oss i "top five outdoor adventures" och "weekend-get-aways", exemplifierar Thomas Ohlander.

Så här kan man läsa i artikeln: ”Under en vecka i juli paddlade vi kajak och campade vid små, relativt obebodda öar. Vädret var varmt, i genomsnitt 25 grader de flesta dagar, även om nätterna var mycket svalare. Östersjön var också väldigt varm, runt 17 grader. Mat var ganska dyrt jämfört med Storbritannien, men Sverige gjorde upp med det tack vare sitt fantastiska landskap. Ett måste är att prova är blåbärssoppa – ”blåbärsmaksatt te”. Öarna är huvudsakligen obebodda, vilket betyder att det inte finns någonting att få tag på, så du måste packa allt ditt vatten och mat i kajaken”.

Thomas Ohlander lyfter gärna fram Visit Östergötland som jobbar hårt för att exponera länet såväl nationellt som internationellt. Nyligen blev länet bland annat utsett till "Green destination".

– Man vill kvalitetssäkra hela länet som en resedestination och många reseföretag vill hänga på i samma fotspår, säger han.

På Stinsen jobbar Therése Eklöf som turism- och besöksnäringsstrateg. Hon ser positivt på omskrivningen i The Guardian:

– Det är jättekul! Det finns en stor internationell marknad och väldigt hett just nu är vildmarksupplevelser och naturturism, säger hon och förklarar:

– Man vill bo så kargt och enkelt som möjligt, men ändå fräscht och med god mat.

För kommunens del betyder omnämningar som de i The Guardian att fler internationella besökare förhoppningsvis hittar hit.

– Vi kan behöva ha information tillgänglig på flera språk och hjälpa till med fler paketeringar och upplevelser. Många som kommer från andra länder är mer bekväma och vill ha det paketerat och klart – till skillnad från de flesta svenskar som mest vill ha tips och sedan gör saker på egen hand.

Fler turister betyder självklart en större påverkan på miljön. Hos Do the North informerar man alla gäster om att gynna den lokala ekonomin och vad som gäller i den svenska naturen; att man ska göra så lite avtryck som möjligt. De flesta som kommer är medvetna, menar Thomas Ohlander:

– Jag vet att de försöker göra sitt bästa. Det vi jobbar mycket med nu är eldning – vi skulle helst vilja få bort den helt under sommartid. Det är väldigt torrt ute på öarna under sommaren, även långt före länsstyrelsen går ut med eldningsförbud. Det är också väldigt viktigt att visa markägarna att man gör sitt bästa, för många är oroliga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!