– Det såg inte alls bra ut. Högen har placerats alldeles för nära vattnet och ska flyttas på, säger Karolina Hedlund, miljöchef på kommunen.
Hur allvarligt är det här för miljön?– Som helhet ser jag det inte som en miljökatastrof för Östersjön, det finns så många andra utsläpp till Östersjön, men det är värre för närmiljön, säger Hedlund.
Det kraftiga regnet har gjort att näringsämnen lakats ur rötslamshögen, vilket leder till för hög koncentration av kväve och fosfor i vattnet. Dessutom innehåller slammet kadmium, andra tungmetaller och läkemedelsrester som gör att vissa kommuner valt att inte alls använda det på åkrarna.
Kan det bli fråga om någon straffavgift för företaget?– Det finns bara allmänna rekommendationer och riktlinjer kring hur nära vattendrag men får placera rötslamshögar och det är inte samma sak som ett lagkrav.
Tomas Kjellquist, utvecklingsansvarig, medger att högen ”olyckligtvis” placerats för nära vattnet.
– Vi kommer att flytta på den så snart det är praktiskt möjligt, inom de närmsta dagarna, säger han.
Rötslamshögen har legat där i över en månad, hur kommer det sig?– Det tar ett tar tag att leverera det och man vet inte heller exakt när det ska skördas. Dessutom är det ett väldigt kort spann mellan skörd och sådd och det är då det ska spridas.
Tomas Kjellquist menar att det inte är något ovanligt att slammet ligger i högar mellan tre och fyra veckor. För så kallad mellanlagring krävs särskilt tillstånd och det aktuella slammet har mellanlagrats på annan plats där det finns giltiga tillstånd.
– Vi jobbar för att det ska vara så kort tid som möjligt på det här viset men vi råder inte över väder och vind. Hade vi vetat att diket kunde svämma över hade vi aldrig placerat det där.