Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ångbåtsprojektet väcks till liv igen

Efter att ha legat i träda sen 2014 har nu ångbåtsprojektet i Sankt Anna fått nytt liv. Ett bidrag från Leader Kustlandet gör det möjligt att ta in offerter till en eventuell bryggrenovering.

Foto: Louise Åsenheim

Sankt Anna2017-04-22 10:38

Det är föreningen Sankt Annabygden som för flera år sen tog initiativ till att försöka restaurera alla gamla ångbåtbryggor som en gång i tiden trafikerade skärgården. Eldsjäl i projektet är Lars Österman som bor i Strömmen, och som själv har rester av en gammal ångbåtsbrygga på sin fastighet. Han bjuder på kaffe och visar ett fotografi från början av 1900-talet, då trafiken i skärgården blomstrade. Idag är det bara stenar på botten som vittnar om att det funnits en ångbåtsbrygga där.

Syftet med projektet är både att bevara ett stycke kulturhistoria och att öka servicen för turister och boende.

– Vi tänker oss att varje brygga ska ha någon sorts informationstavla, kanske visa en gammal tidtabell. Vissa av bryggorna skulle kunna vara bas för kommersiell service. Båtar skulle kunna fylla på vattentankar, få el eller kunna tömma sina båttoaletter.

Han ser det också som en fördel för de boende i skärgården.

– Det är bra för släkt och vänner som vill hälsa på. Det är ont om gästplatser idag.

Totalt är det 16 bryggor som skulle kunna restaureras, men eftersom EU-bidrag inte skulle täcka hela kostnaden krävs att markägarna kan tänka sig att hjälpa till med finansieringen. I dagsläget är det tio fastighetsägare som är intresserade av att vara med i projektet. Senast frågan var på tapeten var 2014 då föreningen fick bidrag till en förstudie. Men sen tog det stopp.

– Därför tror nog många att det inte blir något av, säger Lars.

Men i mars fick de till slut besked om ett bidrag på 27 000 kronor, vilket ska gå till att ta in offerter från olika bryggbyggare.

Statusen på bryggorna varierar stort.

– Från att 90 procent är bra till att det bara är skrot, säger Lars.

Ångbåtshistoria

Mellan åren 1868 och 1934 fanns det en omfattande trafik med ångbåtar mellan Norrköping och Valdemarsvik och mellan Söderköping och olika delar av skärgården.

Innan dess hade skärgårdsborna fått ro eller segla om de ville in till tätorterna. Nu kunde de enkelt, och snabbt, få sina varor till städerna, eller själva åka och handla.

På 1910-talet började sommargästerna dyka upp. Familjer ur borgarklassen tog ångbåten ut till skärgården för någon veckas sommarvistelse.

På 1920-talet började lastbilar och bussar att ta över transporterna. Skärgårdsborna skaffade egna motorbåtar.

1934 gjorde ångfartyget Maria sin sista färd i S:t Anna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om