Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Planer för Johannisborg och södra Butängen

12 000 personer ska bo i den nya innerstadsdelen södra Butängen. Johannisborg blir en stadspark.

Södra Butängen blir en tätbebyggd innerstadsdel i framtiden.  Den upphöjda järnvägen möjliggör rörelser mellan de norra och södra delarna av innerstaden. Johannisborg blir stans tredje stadspark. Vy mot sydväst.

Södra Butängen blir en tätbebyggd innerstadsdel i framtiden. Den upphöjda järnvägen möjliggör rörelser mellan de norra och södra delarna av innerstaden. Johannisborg blir stans tredje stadspark. Vy mot sydväst.

Foto: Erik Arango, Martin Heidesjö, Norrköpings kommun

SAMRÅD2019-05-13 17:40

På tisdagen ska samhällsplaneringsnämnden fatta beslut i frågan om samråd kring ett förslag till program för södra Butängen och Johannisborg.

Södra Butängen ska utvecklas från ett område med småindustri till en ny innerstadsdel. En ny centralstation planeras strax norr om dagens station.

Runt omkring den nya stationen, som kommunen vill ska ha ett upphöjt läge, är förslaget att bygga en innerstadsmiljö med en blandning av bostäder, kontor och handel, samt skolor, förskolor och en vårdcentral.

Här ska 12 000 människor bo, och 6 000 arbeta. Den nya stationen, med koppling till Stockholm, och en nod med pendeltåg, snabbtåg och bussar, gör det lätt att pendla till och från området.

Några hus kan sticka iväg till 11-12 våningar, resten anpassas till kvartersstaden i övrigt. Merparten av den nuvarande bebyggelsen rivs, med några få undantag, till exempel i kvarteret Vulkan. Det befintliga stationshuset bevaras.

Ett nytt begrepp presenteras: mobilitetshus, parkeringshus med flera funktioner, som handel, cykelservice och paketutlämning.

Den nya Johannisborgsförbindelsen blir en del av en ringled.

Johannisborg blir stans tredje stadspark, utöver Folkparken och Vasaparken. Här finns de stjärnformiga resterna av vallarna kring den rivna försvars- och slottsanläggningen från 1600-talet. Bara ett porttorn återstår av slottet.

–  Vi har jobbat ihop det här programmet för att få en helhet över södra Butängen och Johannisborg. Det är mycket kopplat till Ostlänken och utbyggnaden av den, säger projektledare Julia Stenström Karlsson.

Här knyts mycket av det kommunen jobbat med tidigare under många år ihop.

– Nu går vi ut på samråd och sedan kommer vi att fortsätta jobba under hösten. Programmet ska vara klart till årsskiftet för att politikerna ska kunna godkänna det.

I och med att det är ett väldigt stort område kommer planeringen och genomförandet att ske etappvis, under lång tid. Ostlänken ska börja rulla år 2033-2035, och det är först efter det som hela området kan färdigställas i sin helhet. Inriktningen är att börja utbyggnaden i de områden som inte är direkt berörda av Ostlänkens utbyggnad.

Samrådstid är tänkt från 16 maj till 15 augusti. Då finns möjlighet att komma med synpunkter. Den 25 maj arrangeras ett samrådsevent vid Johannisborgs slottsruin och Inre hamnens norra kaj.

– Då bjuds allmänheten in för att titta på förslaget och komma med synpunkter.

Det blir historiska guidningar kring Johannisborg, där man också får höra mer om framtidsplanerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om