Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unga mer tillåtande mot alkohol

Svenskarna har blivit något mer tillåtande i sin attityd mot alkohol. Framför allt är det personer i åldrarna 16–29 som driver på utvecklingen, enligt organisationen IQ:s årliga Alkoholindex.

ENKÖPING 20130424
Arrangerad bild på en kvinna som dricker vin i ensamhet 
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

ENKÖPING 20130424 Arrangerad bild på en kvinna som dricker vin i ensamhet Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Samhälle2018-03-06 09:51

De senaste tre åren har svenska ungdomars attityd till alkohol gått mot en mer återhållsam attityd. Men 2017 vände trenden, enligt IQ som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Sedan 2010 har IQ tagit fram undersökningen Alkoholindex, där personer utfrågas om sin syn på berusningsdrickande och vardagsdrickande. Ett lägre index visar på en mer tillåtande attityd. I åldersgruppen 16–24 år har den största minskningen skett förra året – indexvärdet har gått från 54,2 år 2016, till 51,9 år 2017.

Även personer i grupperna 25–34 år och 35–44 år har en mer tillåtande attityd mot att dricka sig berusad i mätningen för 2017. Bland kvinnor är det särskilt gruppen 30–44 år som blivit mer tillåtande.

– Det är svårt att dra stora slutsatser. Men jag tror att vi blir mer tillåtande mot alkohol för att vi ser alkohol överallt. Det sker en gradvis normalisering av alkohol i samhället, säger Karin Hagman, vd för IQ.

Karin Hagman menar att en positiv bild av alkohol sprids i allt från sociala medier till alkoholreklam.

– Gå in på sociala medier en vanlig fredag och du får se bilder på folk som dricker alkohol i solnedgången. Själva baksidan av alkoholen visas sällan upp av influerare eller i dina sociala kanaler, säger hon.

Svenskarna har blivit en aning mer återhållsamma mot vardagsdrickande, exempelvis att ta några glas vin eller öl med vänner på en vardag, jämfört med 2016. Indexet har ökat till 46,3 jämfört med 45,6 året innan. Men däremot sticker män i åldrarna 16–29 och 30–44 ut med att de blivit mer tillåtande mot vardagsdrickande.

– Det är ju ett problem om du lever som en italienare till vardags och träffar dina kompisar efter jobbet och dricker öl, men även super till på helgen, och går på en fotbollsmatch och blir jättefull. Människor i riskbeteende ökar, för de som dricker, de dricker mer. Särskilt män under 44 år, säger Hagman. (TT)

IQ:s Alkoholindex

Resultatet är baserat på 2 056 webbintervjuer med slumpmässigt utvalda personer över 16 år. Det genomfördes även en parallell telefonundersökning för att bekräfta resultatet. Nio frågor har ställts för att beräkna medelvärdet som kallas alkoholindex.

Kvinnor och män i olika åldersgrupper:

Ett högre indexvärde innebär en mer återhållsam attityd till alkohol.

Källa: IQ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om