Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Talade om att stå upp mot förtryck

Att visa civilkurage är lättare sagt än gjort – men det går att öva på det. Det berättade Brian Palmer, antropolog och författare, som höll en föreläsning i ämnet på Arbetets museum under lördagen.

Finns hopp. Brian Palmer menar att människor som visar stort civilkurage ger hopp om mänskligheten.

Finns hopp. Brian Palmer menar att människor som visar stort civilkurage ger hopp om mänskligheten.

Foto: Henrik Jonsson

SAMHÄLLE2018-01-29 08:00

I går rundades årets demokrati- och människorättsdagar av.

Den senaste veckan har det bjudits på utställningar, dans, film och föreläsningar.

Årets tema har varit civilkurage och om just detta föreläste antropologen och författaren Brian Palmer.

Han har skrivit en bok i ämnet som delades ut till deltagarna under veckan och under lördagen berättade Palmer mer om ämnet för ett 50-tal åhörare på Arbetets museum.

– Det är intressant att se hur folk reagerar när människor tar risker för andra och visar civilkurage, säger han.

Palmer menar att civilkurage är smittsamt.

Om någon ser en annan människa stå upp mot förtryck kan den bli inspirerad att göra något liknande.

– Civilkurage kan vara lika smittsamt som rädsla, berättar han.

Det finns gott om exempel på människor som uträttat storartade saker genom årens lopp.

Palmer lyfte bland annat fram Malala Yousafzai som stått upp för flickors rätt att gå i skolan i Pakistan och som tilldelades Nobels fredspris 2014 och journalisten Amy Goodman som stått för avslöjanden av överträdelser av mänskliga rättigheter i Östtimor och Nigeria.

–  Vad är det som dessa individer ger oss? Jag tycker att det är ett visst botmedel mot förtvivlan. När jag som socialantropolog varje dag läser nyheterna är det lätt kanna att människosläktet är ett misslyckat experiment som med stor sannolikhet kommer att sluta med ett onödigt kärnvapenkrig. Vid dessa ögonblick försöker jag tänka på sådana som Malala och Amy och de miljontals andra som är lika generösa i sina handlingar. De påminner mig att det fortfarande är möjligt för vår art att lysa så magnifikt, säger Brian.

Även om man känner att man inte har det där modet inom sig att våga stå upp mot orättvisor och förtyck så går det att öva på det och bli bättre.

– Man kan öva sitt civilkurage i simulerade situationer. Det gör att man blir bättre förberedd. Sedan går det att få inspiration från biografier och personliga möten, men även från fiktion. Raoul Wallenberg som räddade judar blev inspirerad av en fiktiv film som han såg. Filmen visade någon som räddade judar i ett annat sammanhang.

Fakta

21-28 januari har Norrköpings kommun och Svenska kyrkan arrangerat demokrati- och människorättsdagar i Norrköping.

Fokus under dessa dagar har varit på frågor som:

Hur försvarar vi demokrati- och människovärde?

Hur kan vi tillsammans arbeta mot diskriminering, rasism, antisemitism, nazism och främlingsfientliga yttringar i Norrköping?

"Ett demokratiskt samhälle har en värdegrund som kan delas av alla och som inte är beroende av nationalitet, trosuppfattning eller politisk åskådning. En levande demokrati kräver av oss alla att vi ständigt arbetar för det öppna samhället och att vi står emot det som hotar öppenheten och mångfalden", skriver kommunen i sitt programblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om