Arbetslösheten i Norrköping har under många år legat på en högre nivå än riket i genomsnitt.
På måndag ska kommunfullmäktige diskutera en riktlinje, en strategi, för att minska arbetslösheten och kostnaderna för den 2016-2020.
– Bakgrunden till att vi tar fram den här strategin är att Norrköping verkligen är i ett vägskäl. Det är utan tvekan så att vi har en oerhört god tillväxt av nya jobb och det byggs så det knakar, men det vi vet från andra kommuner som har genomgått samma typ av förvandling som Norrköping just nu genomgår, det är att den här typen av förändringar behöver inte nödvändigtvis leda till att de som är arbetslösa faktiskt får jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).
Det kan till och med i värsta fall vara så att den här typen av kraftig tillväxt ökar klyftorna, på så sätt att de som är arbetslösa kommer ännu längre från jobb, säger han.
Förklaringen: de jobb som växer är inte de jobb som människor som är arbetslösa är rustade för.
– Vi behöver fortsätta satsa på utbildning, vi behöver höja utbildningsnivån, vi behöver utveckla Campus, och vi behöver fler yrkesutbildningsplatser.
Samtidigt behövs fler jobb som inte kräver någon formell utbildning.
I riktlinjen föreslås en strategi som vilar på tre ben: direkta åtgärder, indirekta åtgärder och en kunskapsplattform.
Direkta åtgärder handlar om att kommunen skapar fler arbetstillfällen i den egna organisationen. Alla förvaltningar och bolag måste se över möjligheten att erbjuda praktikplatser och olika former av arbetsmarknadsanställningar. Dessutom ska man se över om man kan öka grundbemanningen inom förskola och äldreomsorg.
Indirekta åtgärder innebär att kommunen ska informera företag om subventionerade anställningar och arbeta för att fler Norrköpingsbor ska uppnå minst gymnasieexamen.
Forskning ska öka kunskapen om vilka arbetsmarknadspolitiska insatser som ger mest effekt.
De två grupper som har svårast att komma in på arbetsmarknaden i Norrköping är utrikesfödda och de som har grundskola som högsta utbildning.
Kommunen har redan i dag servicetraineeplatser. I höst drar en start up-utbildning igång för nyanlända.
Alla nämnder och bolag ska rapportera sina åtgärder senast den 1 december.