Finspångs Allmekano i Lotorp samarbetar med Kungliga Tekniska högskolan. Gårdagens seminarium var det första i raden av kunskapsutbyten.
Från KTH i Stockholm fanns projektledare Magnus Areskoug, PhD Ove Bayard och universitetslektor Amir Rashid på plats för att berätta om bland annat hybridbearbetning och okonventionella material vid skärande bearbetning.
– Det här projektet "Work based learning in industrial engineering" går ut på att närma sig företag från universitetets sida och tvärtom. Vi vill skapa tekniköverföringar från forskning till företag. Det är ute i verkligen som man ser problemen, säger Magnus Areskoug.
Kurt Thunberg, vd för Finspångs Allmekano, påpekar att KTH lär ut teorin medan företagen står för tillverkningsdelen av kunskapen.
– Målet med dagen är att kunna utveckla oss. Vi får senaste nytt när det gäller tillverkning och metoder, säger han.
Under eftermiddagen gjordes dessutom ett studiebesök på Siemens, där fokus låg på additativ tillverkning.
Magnus Areskoug prisar samarbeten med mindre företag.
– Vi får ut enormt mycket genom att se hur ett företag som Finspångs Allmekano arbetar. Mindre företag ser ofta möjligheterna. Vi kan lära oss och se till att det vi gör blir känt, säger han.
Kurt Thunberg anser att seminariet betyder mycket för verksamheten.
– All kunskap som vi kan tillföra företaget är viktigt samtidigt som vi delar med oss av våra kunskaper, konstaterar Kurt Thunberg.