Den 21 november år 2016 rusade två maskerade män in i guldsmedsbutiken 18 karat guld & silver på St: Persgatan. Ett butiksbiträde tvingades se på medan chefen blev brutalt misshandlad med pistol och kofot när han låg ner på golvet. Även butiksbiträdet blev slagen med kofot och hotad med pistol i nacken. En 20-åring dömdes senare till tre och ett halvt års fängelse för brottet.

Några dagar senare, den 30 november, rånades Guldmakeriet på Storgatan i centrala Söderköping av tre maskerade personer. Vid rånet användes ett pistolliknande föremål. Den här gången kom ingen till skada men rånarna är fortfarande på fri fot.

Drygt ett och ett halvt år senare, i februari 2018, rånades butiken på St: Persgatan ännu en gång av två maskerade personer. Två män och en kvinna kunde senare åtalas för brottet.

Artikelbild

I mars 2018 stormade fem personer in i guldsmedsbutiken och började rafsa ner smycken i plastpåsar.

Den 7 mars samma år utsattes guldbutiken Guldbergs på St: Persgatan för ett väpnat rån mitt på dagen. Två kvinnor kom in i butiken och höll upp dörren åt fem maskerade personer som började slå sönder montrarna med hammare och rafsade ner guld och smycken i stora plastpåsar. Vid ingången stod en beväpnad person och vaktade.

I april i år detonerar en bomb i lokalen bredvid Guldbergs. Det senaste i raden av rån och inbrott mot guldsmedsbutiker är måndagens inbrott i Hallbergs guld.

– Jag kan inte uttala mig om huruvida Norrköping är mer utsatt för rån och inbrott i guldsmedsbutiker än andra städer. Det hör till sin naturlighet, vill man åt pengar rånar man banker, vill man åt guld rånar man guldsmedsbutiker. Det är inte något förvånande. Däremot det är bra att man har ökat säkerheten i de här butikerna. Vissa låser till och med dörrarna och kunderna får ringa på, säger Calle Jerrhage vid polisen i Norrköping.

– Det vi från polisen kan göra är att informera om brottsförebyggande åtgärder. Sedan måste butikerna själva jobba brottsförebyggande och vara redo för att sådana här situationer kan uppstå, till exempel genom att ha övervakningskameror och fysiskt skydd i butiken, säger Calle Jerrhage.

Artikelbild

| Guldbergs rånades i mars 2018. I april i år detonerade en bomb på adressen intill.

Det finns ännu ingen frihetsberövad för kuppen i Lindens galleria.

– Vi har en del spår att jobba efter och information att analysera. Så länge vi har spår att jobba med så finns möjligheter att få tag i gärningsmännen. Hur stor chansen är att vi får fast de ansvariga kan jag inte uttala mig om. Bilen är svenskregistrerad och mer än så vill jag inte kommentera då vi är i ett känsligt läge i utredningen, säger Calle Jerrhage.