Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våra mest älskade gubbar.

Att kliva in i växthuset på Ringstad Gård är som att kliva in i en jordgubbsdjungel, hängande plantor stora som träd och jordgubbar stora som äpplen.

Eva Axelsson framför dammen som förser grödorna med vatten.

Eva Axelsson framför dammen som förser grödorna med vatten.

Foto: Åsa Hanell

RINGSTAD2018-06-01 08:00

Det är 50 000 plantor här inne, jag försöker tillsammans med Eva Axelsson som driver gården, räkna ut hur många jordgubbar som plantorna ger. Hon räknar liter, jag försöker räkna antal. En miljon jordgubbar kommer jag fram till.

– Om du säger det så, säger Eva och håller upp en klase jordgubbar som är både mindre och rödare än de andra.

– Det är så de blir om stjälken skadas och inte kan suga upp vatten och näring till jordgubbarna, det är därför vi klipper av gubbarna här inne.

Utomhus har jordgubbarna stöd av jord och halm och är inte lika känsliga för att skadas och där klipps de inte av.

Än så länge är det bara jordgubbarna i växthuset som är färdiga, men vilken dag som helst börjar jordgubbarna ute på fälten skifta färg och till midsommar lär de gröna fälten färgas röda.

Den explosionsartade våren som under maj blev till en värmeböljande sommar har bidragit till att också jordgubbarna är lite tidigare än annars.

– Jag är ordförande i LRF trädgårds bärsektion där vi har en prognosgrupp, som varje vecka hörs för att se hur mycket jordgubbar det är på gång i hela landet, så att vi kan förse grossisterna med svenska jordgubbar.

Som det ser ut nu så är det samma väder i hela landet och produktionen av jordgubbar i Skåne, Halland och Blekinge toppar nästa vecka.

– Här kommer vi nog ha en god produktion av jordgubbar till midsommar, det gäller bara att vi hinner med att vattna, säger Eva Axelsson och skrattar lite åt solen som bara fortsätter att lysa dag efter dag.

Vattenbrist lär det inte bli på gården eftersom man har en egen konstgjord sjö, eller damm kanske man ska säga, därifrån tar man vatten till grödorna på gården.

Plantorna, som byts ut vart tredje år, kommer frysta från Holland.

– De förvaras i vår stora frys tills det i februari är dags att börja plantera ut dem i växthuset och vartefter på friland. Jordgubbarna som vi plockar förvaras i kyl tills vi levererar dem till försäljningsställena, säger Eva Axelsson.

Och levereras gör det ­ i mängder.

– Till mors dag plockade vi rekordmånga jordgubbar.

På så vis är det redan ett rekordår för jordgubbarna och nu hoppas både Eva Axelsson och alla självplockare på ett fortsatt gynnsamt väder för våra mest älskade gubbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om