Inom Norrköpings kommun har man visserligen funderat i banorna om uteservering på vintern en längre tid, men det är corona som fått fart på beslutsfattande.
– Många krogar har haft det tufft under pandemin och förlängda tillstånd gör det enklare för dem att kunna arbeta med att förhindra smittspridning även under vinterhalvåret. Samtidigt är det ett bra sätt att stötta näringen, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.
Nu kan därför restaurangägare ansöka om att få ha uteservering även på vintern, en säsong som sträcker sig från 1 november till 31 mars. Det handlar alltså om tidsbegränsade tillstånd och inte permanenta. Ett nytt tillstånd behöver sökas inför varje ny säsong. Under vintersäsongen är det vanliga att tillståndet rör en mindre yta än under sommaren. Det eftersom en uteservering inte får förhindra framkomligheten för till exempel snöröjning.
– Det är viktigt att säga att det är polisen som beslutar om tillstånd. Kommunen är bara remissinstans, men polisen tar i tillståndsprocessen hänsyn till kommunens yttrande. Det är därför bra om markupplåtelsen diskuterats med kommunen innan tillståndet söks, säger Maria Egebäck, enhetschef för driftstöd och service på Norrköpings kommun.
Om man får tillstånd att ha uteservering även på vintern är det viktigt att tänka på att det kan innebära att man också behöver ansöka om att få ett förlängt serveringstillstånd.