Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snart bär det av till Etiopien

Rundresan i Etiopien för några år sedan lade grunden för Jenny Ranungs företag. Efter det har hon återvänt till landet flera gånger och snart tar hon med sig ett helt gäng nyfikna söderut!

Afrikaintresse. Jenny Ranung har allitd varit intresserad av den afrikanska kontinenten. Hon har varit i Etiopien flera gånger och nästa resa tar hon med sig ett gäng nyfikna dit!

Afrikaintresse. Jenny Ranung har allitd varit intresserad av den afrikanska kontinenten. Hon har varit i Etiopien flera gånger och nästa resa tar hon med sig ett gäng nyfikna dit!

Foto: Carolina Nilsson

RESA2017-09-16 12:00

Afrika har på något sätt alltid intresserat Jenny Ranung, som är uppvuxen i Åby men som nu bor på Vikbolandet med sin make och tre barn. Hon förklarar hur tv-bilderna från kontinenten under 1980-talet förundrade henne som tioåring, och tänker att det nog lade grunden för hennes fascination och engagemang.

– Jag funderade över vad jag kunde göra för dem? Så jag utbildade mig till naturgeograf och ville jobba med u-landsproblematik, berättar hon.

Nu blev det inte riktigt så, "livet" kom i vägen som man brukar säga; familjen växte och Jenny jobbar sedan länge på SMHI. Men så startade EFS en studiecirkel i Östra Husby, som handlade om Etiopien. Avslutningsvis skulle deltagarna tas med på en rundtripp i landet och Jenny hängde på.

– De som höll i kursen hade varit missionärer i Etiopien. De hade bott där och tog med oss till skolor, barnhem och sjukhus, säger hon.

Detta var 2011 och under resan såg hon överallt hur människor satt och vävde. Många kunde konsten att väva vackra tyger på väldigt enkla vävstolar.

– Det var magiskt! Så fantastiska produkter de kan väva. Jag kände att jag ville göra något av det, säger hon.

Ett år senare, när tankarna bottnat ordentligt, startade hon upp sitt företag Ethiopian Design.

– Det är mitt lilla sidoprojekt kan man säga!

Hon började med att köpa hem sjalar och scarves från den gatubarnsorganisation som hon besökt under sin resa. Under åren har hon även köpt hem produkter från andra vävare som genom sin produktion kunnat ta sig ur farliga och tunga arbeten. Genom att köpa från Jennys företag får man inte bara en unik produkt, man gör även en humanitär insats.

– Vävarna får ett rättvist pris för sina varor, vilket gör att de får en chans till en dräglig tillvaro. Jag tycker även att det är viktigt med hållbart mode och många vill veta vem det är som egentligen producerar deras kläder, säger Jenny.

Jenny har nu besökt landet fyra gånger och under den femte, som är planerad till mitten/slutet av november, kommer hon att få sällskap. Under nio dagar kommer hon och yogaläraren Jenny Lindberg att ta med sex personer till huvudstaden Adis Abeba, där de bland annat ska besöka gatubarnsorganisationen, följt av några dagar vid kratersjön Babogaya, där dagarna kommer att fyllas av yoga.

– Jag och min syrra gjorde den här resan för två år sedan, och det här är en tanke jag haft sedan dess. Det kommer att bli många intryck i Adis och efter det lämpar det sig jättefint med yoga, och reflektion över det vi upplevt, säger Jenny Ranung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om