Föreläsningen är en del i kampanjen "16 dagar mot våld" som syftar till att lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor. Ett vanligt förekommande problem.
– Det vanligaste offret är en heterosexuell kvinna. Den vanligaste förövaren är en heterosexuell man, säger Carin Holmberg.
Hon har jobbat med dessa frågor i 20 år. Utvecklingen går långsamt, vill hon tillstå.
– Det har inte hänt mycket om man säger så.
Statistik visar att 20 procent av Sveriges kvinnor utsätts för upprepat systematiskt våld av en partner. Det förekommer i alla samhällsklasser och alla områden. Ofta är det just kvinnorna som tar på sig skulden för misshandeln och det krävs en enorm styrka för att ta sig ur en sådan relation.
– Man ska veta att männen inte är passiva i detta. Han växlar mellan värme och våld, säger Carin Holmberg.
Det kan handla om en längre tids manipulation. Våldet normaliseras och förklaras med att han mår dåligt eller att han har alkoholproblem.
Det är också vanligt att förövarna vänder våldet till offrets fel.
– Man kanske inte ser det som våld. Han kanske säger "du snubblade ju. Men älskling det här är jättehemskt, jag slog dig inte" och till slut tror man på det här, säger Carin Holmberg.
Hon förklarar också att man är mindre benägen att lämna en partner som mår dåligt eller att lämna en relation där det till exempel finns husdjur.
– Man stannar av rädsla. Om man har husdjur till exempel och inte får ta med dem till det boende man erbjuds så stannar man.
Ännu svårare blir det i relationer där det finns barn. Man är rädd för att förlora vårdnaden om sina barn om man går.
– Man tänker att det är viktigt för barnen att ha sin pappa. Av rädsla för att förlora dem i en vårdnadstvist stannar man istället kvar i relationen, säger Carin Holmberg.
Det är väldigt svårt att hjälpa någon som hamnat i en destruktiv relation. Det enda man kan göra är att stötta och peppa.
– Man kan aldrig tvinga någon att lämna en relation. Men man kan berätta att man är orolig för personen och finnas där för henne, säger Carin Holmberg.
Hur märker man om någon är i en våldsam relation?
– Det är svårt att säga men det kan till exempel vara att man ändrar sig. Att man ändrar relation till sina väninnor. En social och positiv människa kanske har blivit mer grå i kanten. Till slut kanske man börjar klä sig i långärmat istället för kortärmat – och då kanske det är för att man har blåmärken, säger Carin Holmberg.