I lördags arrangerades Glasets dag, traditionsenligt i början av maj.
Solsken, behaglig temperatur och ett stort antal aktiviteter och utställningar lockade mängder av personer till den lilla orten.
– Det kom jättemycket folk under hela dagen. Tyvärr gick vår räknare sönder efter halva dagen, men jag tror vi hade runt tusen besökare i glasmuseet och turistbyrån. Vädret var med oss, totalt kom det uppskattningsvis ett par tusen besökare till arrangemanget, säger Fredrik Franzén.
Landshövding Elisabeth Nilsson höll tal och invigde Reijmyre Glasmuseum som öppnade upp i nya lokaler som delas med turistbyrån.
I talet beskrev landshövdingen sitt engagemang för kulturminnesplatser i Sveriges bruksmiljöer. Därför är hon väldigt glad för att glasbruksmiljön i Rejmyre hantverksby, med hjälp av många gemensamma krafter i samverkan, bidrar till att visa på att historiska platser kan leva vidare in i en ny tid.
Det var i slutet av förra året som takproblem gjorde att museet behövde flytta sin verksamhet.
– Det var en tråkig situation med taket, men vi fick mycket bra respons från besökarna. Många uppskattade uppbyggnaden, rymden och helheten i museet/turistbyrån. Det är framförallt de ansvariga för glasmuseet som styrt med flytten, säger Fredrik Franzén.
Det folk samlades mest kring var Bremyremodellen, gjord av Bengt Zetterberg. Den är placerad på central plats i museet, direkt i blickfånget för gästerna. Det är en modell över Bremyre och kraftstationen från 1925, som var drivkraften för glasslipning, och linbanan Rejmyre-Simonstorp.
Under öppningsdagen spelade dessutom Per Olsson glasorgel.
Konstnären Paul Kedelv och formgivaren Monica Bratts glas har framträdande platser i museet.
Fredrik Franzén tror stenhårt på samarbetet mellan turistbyrån och Reijmyre Glasmuseum.
– Det känns som en lyckoträff. All feedback vi fått tyder på att vi har gjort ett bra val.
Reijmyre glasbruk, smedjan, Rejmyre Artlab och glasmuseet öppnade 2018 års utställningar. Marknaden mellan husen i den unika bruksmiljön var också ett populärt inslag.
– Jag tror att det är helheten av det som byggts upp som lockar. Det finns saker att göra på många olika ställen. Det här är en tradition som vi ska fortsätta med, konstaterar Fredrik Franzén.