Den tredje-fjärde september lever den östgötska landsbygden upp lite extra då det är dags för årets upplaga av Östgötadagarna. Varje år utses en ort att få lite extra ljus på sig genom att utnämnas till invigningsort. I år blev det Rejmyre.
- Det var i stor konkurrens med flera andra som Rejmyre utsågs. En fjäder i hatten, de har verkligen gjort ett kanonjobb, säger Suzanne Gadd.
Med "de" menar hon arrangörerna i Intresseföreningen Engelska magasinet, med sekreteraren Gunnel Andersdotter i spetsen, som skickade in en ansökan om att få bli invigningsort. Under sommaren har deras utställning "Slow Craft" haft rekordmånga besökare och med det föddes idén att ansöka.
Östgötabulle
- I utställningen samarbetar vi med Hemslöjden som är aktiva på Östgötadagarna och till exempel anordnar bussresor för de som inte kan ta sig runt själva. Vi tog kontakt med föreningar, butiksinnehavare och hantverkare i Rejmyre och satte ihop ett program och det föll visst Östsvenska Turistrådet, som samordnar Östgötadagarna, på läppen, förklarar Gunnel Andersdotter.
Vad innebär det att vara invigningsort då?
- Det är en invigningsceremoni på någon timma där landshövdingen inviger Östgötadagarna. Sedan talar även Anders Härnbro. Årets Östgötahantverk utses och årets bakverk, i år en rejäl "Östgötabulle" med lingon, presenteras.
Massor folk
- Avsikten är att uppmärksamma och stötta lokala matproducenter och hantverkare. Det här innebär att det kommer massor med folk till Rejmyre. Det är ett nöje att åka runt på Östgötadagarna, säger Gunnel Andersdotter.