Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt hopp för Reijmyre glasbruk

Konkursförvaltaren Pernilla Tilly Nors går vidare med fyra intressenter som vill driva Reijmyre glasbruk vidare.

Reijmyre glasbruk AB 1810 begärdes i konkurs 21 december förra året. Nu kan snart en ny ägare vara på plats.

Reijmyre glasbruk AB 1810 begärdes i konkurs 21 december förra året. Nu kan snart en ny ägare vara på plats.

Foto: Mikael Grip

REJMYRE2019-01-17 18:52

Efter att förre ägaren Arnfinn Röste lämnade in konkursansökan till Norrköpings tingsrätt 21 december har det mesta varit ovisst kring det anrika glasbruket.

– Det har varit ett intensivt arbete. Inte minst beroende på grund av alla röda dagar runt jul och nyår. Målsättningen har hela tiden varit att få till en lösning tills slutet av januari, säger konkursförvaltaren Pernilla Tilly Nors.

Den 28 december blev de elva anställda uppsagda från sina arbeten av konkursförvaltaren. Ett anbudsunderlag kom den 4 januari, där konkursförvaltningen la ut glasbrukets verksamhet till försäljning för fortsatt drift. Anbudstiden gick ut vid midnatt den 15 januari.

– Vi har valt att gå vidare med fyra anbud och intressenter som vi diskuterat med under onsdagen och torsdagen. Det är fyra anbud som vi ser som intressanta. Det fanns ännu fler intressenter, men då var man inte intresserade av den omfattningen som står i anbudsunderlaget, berättar Tilly Nors.

Parallellt med förhandlingarna med konkursförvaltningen måste intressenterna också förhandla med kommunen om hyreskostnaden för fastigheten.

– I den delen är jag inte med. Men det är klart jag är angelägen att ett hyresavtal skrivs med kommunen, eftersom det är av betydelse för en överlåtelse. Målsättningen är att få till stånd en lösning och presentera en ny ägare i slutet av nästa vecka, säger Tilly Nors.

Hur värderar ni buden?

– Enligt lag är vi skyldiga att ta hänsyn till borgenärsintresset. Vilket betyder att vi tar hänsyn till vad vi får betalt.

Högst bud vinner?

– Ja, Sedan tar vi också hänsyn till hur många arbetstagare den nya aktören kan tänka sig att överta samt hur man tänker i stort med verksamheten framåt.

Tanken är att så många som möjligt av de som blivit uppsagda ska med in i ett eventuellt nytt bolag?

– Ja, ingen kan köpa endast det rent materiella och komma med annan personal. Den uppsagda personalen är informerad om hur det ser ut just nu och att det finns intressenter att ta över glasbruket.

Är de fyra intressenterna från närområdet?

– Det kan jag inte avslöja i nuläget, säger Pernilla Tilly Nors.

I anbudsunderlaget står att det finns ett ordervärde på 660 000 kronor att färdigställa. I bruket finns två ugnar, i den ena måste en ny degel sättas in, vilket kostar 110 000 kronor och är något som den nya ägaren får ta över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om