Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya bilar förbättrar räddningsinsatser

Deltidsbrandmännen i Rejmyre har fått två nya FIP-bilar som betyder mycket för verksamheten. "Allt är bättre", säger deltidsbrandmännen Håkan Torstensson och Michael Peterson.

Det syns klart och tydligt när brandbilarna befinner sig vid en olycksplats.

Det syns klart och tydligt när brandbilarna befinner sig vid en olycksplats.

Foto: Magnus Johansson

REJMYRE2019-03-13 05:00

I många räddningstjänstorganisationer finns så kallade FIP-bilar (första-insats-person). Dessa enheter bemannas ofta av styrkeledare/brandmän som har bilen med sig till hemmet under beredskapen.

– Vi har bytt ut våra gamla fordon som vi köpte begagnat för ett antal år sedan. Dessa bilar är nyinköpta och mycket bättre på alla sätt, säger Peter Kindblom, räddningschef i Finspångs kommun.

Vid larm kan brandmännen åka direkt till olycks- eller skadeplatsen och påbörja en första insats i väntan på att övriga styrkor anländer.

– Den stora fördelen är att brandmännen kan åka direkt hemifrån till larmet. Säkerheten och arbetsmiljön är mycket bättre för brandmännen när det gäller navigering och kommunikation med radioapparater. Vi blir ännu mer synliga vid exempelvis en trafikolycka, eftersom vi hissar en flagga på taket av bilen, som varnar andra fordon, säger Peter Kindblom.

Deltidsstyrkan fick bilarna i förra veckan.

– Nu har vi fyrhjulsdrift, vilket gör att vi kan ta oss fram överallt på vintern, trots att vi är tungt lastade. Det är viktigt att vi syns mycket bättre på vägarna, påpekar Michael Peterson.

Åtta personer arbetar vid deltidsstationen i Rejmyre, varav två är i ständig beredskap.

– Var fjärde vecka har vi beredskap. Vi åker på exempelvis sjukvårdslarm, trafikolyckor och bränder. Sjukvårdslarmen har ökat, men det går i intervaller från år till år, säger Håkan Torstensson.

– Vi kan göra avgörande insatser vid sjukvårdslarm, det tar 20 minuter för ambulansen att åka hit, tillägger Michael Peterson.

FIP-konceptet introducerades under 2003 i Jönköpings kommun.

– Hela konceptet "första-insats-person" bygger på att förbereda för styrkan som kommer och att varna andra trafikanter. De vanligaste larmen i området är IVPA (i väntan på ambulans), så det är där vi gör den största samhällsnyttan, säger Peter Kindblom.

Två nya FIP-bilar finns nu både i Hällestad och i Rejmyre.

– Det här är investeringar på cirka en miljon kronor vardera per bil. Den beräknade livslängden för fordonen är 15 år, konstaterar Peter Kindblom.

Systemet med FIP-koncept har senare införts vid många räddningstjänstsorganisationer i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om