Finspångs kommun har sökt projektbidrag från Jordbruksverket. Stödet till projekt "Platsutveckling Rejmyre" söks från Jordbruksverkets utlysning "Främja service på landsbygden" och ansökan handläggs av Tillväxtverket.
Syftet är att arbeta med destinationsutveckling kopplat till en ökad grad av service, utbud, tillgänglighet och inkludering samt en ökad samverkan mellan aktörer inom offentlig verksamhet, näringsliv och civilsamhälle.
– Målsättningen är en ökad servicegrad och ett bättre utbud på orten, göra platsen till ett attraktivare boende och öka antalet besökare. Med detta gynnas både de boende på orten och besökarna, betonar kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).
Rejmyre anses vara ett viktigt område för kommunen kopplat till landsbygdsutveckling och att hela kommunen ska leva. Samhället bedöms vara en strategisk plats utifrån service och kommunikation i östra länsdelen, samt med sitt geografiska läge och närhet till angränsande län.
– Vi vill ha en ökad samverkan mellan aktörer, både privata och offentliga. Vi kan exempelvis samordna saker som sker i Hantverksbyn, att aktörerna ska ha öppet samtidigt och kunna göra gemensamma saker, säger Ulrika Jeansson.
Samarbetspartners i projektet är Coop Rejmyre, byarådet, musikföreningen, hembygdsföreningen samt Reijmyre glasbruk.
Målgruppen är de boende i Rejmyre och kommunen samt lokala näringsidkare.
Projektet planeras att vara tvåårigt med start 1 november och slutdatum 31 december 2020.
– Målet är minst en ny företagsetablering under den här tvåårsperioden. Det gäller att behålla företagen på lång sikt dessutom.
De långsiktiga målen med projektet är befolkningstillväxt, ökad besöksnäring, ökad attraktivitet samt tillskapande av nya former och en ny modell för att samverka mellan det offentliga, näringsliv och civilsamhälle.
Finspångs kommun har sökt två miljoner kronor från Jordbruksverket. Kommunen går in i projektet med en medfinansieringsgrad på 30 procent av det totala sökta beloppet, vilket innebär sammanlagt 600 000 kronor.
– Det kostar oss 300 000 kronor per år. Pengarna tar vi från utvecklingspotten. Vi hoppas att det här är något vi kan nyttja på fler orter framöver, konstaterar Ulrika Jeansson.