Utställningen, som hade vernissage nyligen, med många besökare på plats, visas på butiken Rejmyre Antik och är en installation av glaskonstnären Simon Klenell. Den omfattar såväl video som glasobjekt som ympats in i butikens utrymme.
– Arbetet i detta projekt vilar på idén, att formlöshet kan skapa ny kunskap och information, säger Simon Klenell. Amorf, ett ord som beskriver ett materiellt tillstånd utan grundform och struktur, där materialet kan byta form, smälta samman och förändras. Det kan också användas, som en berättande kvalité där konventioner om föremålens status och kulturella kvalitéer kan förändras.
– Ett sätt att finna nya punkter att börja på eller nya formuleringar kring föremålens varande.
Simon Klenell är känd som en konstnär som experimenterar med glas som material och både utforskar och utmanar traditionella arbetssätt. Han är numera en av Sveriges mest uppmärksammade glaskonstnärer och har haft ett stort antal utställningar både i Sverige och internationellt. Han tog Master-examen från Konstfack 2011 och har även utbildat sig på glasskolan i Orrefors.
Projektet är en del i Rejmyre Art Labs utställningsserie med platsspecifika verk, som integrerats på olika platser runt om i Rejmyre Hantverksby. Projektet är ett samarbete mellan Rejmyre Art Lab AB och Kulturbruk Rejmyre.
Nästa utställare är samtidskonstnären David Larsson.
Men redan i sommar händer det mer konstprojekt i Rejmyre:
– Vi kommer i sommar att dra igång ett projekt på Reijmyre glasbruk, som heter "Performing Labour”; ett speciellt gästarbetar-program, där en grupp konstnärer jobbar tillsammans som ett arbetslag parallellt med arbetarna på glasbruket, säger Sissi Westerberg från Rejmyre Art Lab, som hon driver tillsammans med sin man Daniel Peltz.
– Och i det projektet, som vi anordnar, är vi även med som deltagare.
Handlar det om att skapa ny glaskonst?
– Vi kommer att skapa ny glaskonst, men projektet handlar ändå inte i första hand om glasblåsning, utan vi kommer att jobba mer utifrån glasbruket som en arbetsplats och inspireras av det arbete som sker på plats inne i glashyttan.
– Vi kommer att titta på hur glasblåsarna jobbar och sedan kommer vi att skapa konstprojekt med det som utgångspunkt. En del av konstprojekten kommer att vara i glas, men kanske inte allt. Och det handlar inte om formgivning, utan mer om unika konstobjekt och installationer som vi kommer att skapa.
soren.bostrom@folkbladet.se
070 37 28 234