Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glasmuseum och turistbyrå samarbetar

Reijmyre Glasmuseum öppnar i nya lokaler som delas med turistbyrån. "Jag tror vi är ensamma i länet om den här strukturen på samarbete", säger Fredrik Franzén, projektledare Destination Rejmyre.

Reijmyre Glasmuseum delar lokaler med turistbyrån.

Reijmyre Glasmuseum delar lokaler med turistbyrån.

Foto: Magnus Johansson

REJMYRE2018-05-03 19:30

När Reijmyre Glasmuseum fick takproblem i slutet av förra året blev de tvungna att hitta nya lokaler.

– Ganska snabbt kom vi fram till att bästa lösningen för alla parter var att de flyttade in i turistbyrån, säger Fredrik Franzén.

– Vi tycker att det är ett mycket bra val. En turistbyrå och ett museum är en väldigt bra kombination, nytänkande, betonar Per-Inge Jansson, ordförande i Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre.

Under hela året har det arbetats intensivt med att få ordning i de 300 kvadratmeter stora lokalerna till lördagens invigning i samband med Glasets dag i Rejmyre.

– Vi är många som jobbat väldigt mycket, inte minst museivärden Lotta Wall, som plockat över allt från gamla till nya muséet, säger Per-Inge Jansson.

23 000 besökare kom till muséet förra året och förhoppningen är att antalet ska öka framöver.

– Jag jobbar mycket med att visa runt, svara på frågor och hjälpa besökarna med att ta reda på vad det är för glas, om det till exempel är Rejmyreglas eller inte, säger Lotta Wall.

Fredrik Franzén påpekar att han fått fin respons från flertalet kollegor som tror på samarbetet.

– Det är två utåtriktade verksamheter som möts. Flödet av besökare kommer öka och det gynnar hela hantverksbyn. Lokalerna och hur allt är placerat innebär en estetisk förbättring av besöksvänligheten, säger Fredrik Franzén.

Landshövding Elisabeth Nilsson inviger nya glasmuséet. En modell över Bremyre och kraftstationen från 1925, som var drivkraften för glasslipning och linbanan Rejmyre-Simonstorp visas. Man visar upp glas av Paul Kedelv, som var en konstnär som jobbade på bruket. Även formgivaren Monica Bratts glas har en central del i muséet.

– Hon var verksam på glasbruket mellan 1937 och 1958. Hon är starkt förknippad med Rejmyre och är den konstnär som präglat bruket mest. Hon skapade nästan tusen modeller, säger Per-Inge Jansson.

Nya utställningar i glasbruket och "smedjegången" samt Rejmyre Artlabs forskningsprojekt, är andra inslag vid Glasets dag. Dessutom kommer Per Olsson spela glasorgel i muséet. Massor av besökare väntas till Rejmyre på lördag.

– Det är en dag för hela Rejmyre och vi hoppas på mycket folk. Turistbyrån öppnar upp säsongen, som alltid är som mest intensiv mellan juni och augusti. Genom att två verksamheter samarbetar kan vi öka öppettiderna. Det är jättebra för tillgängligheten, konstaterar Fredrik Franzén.

Reijmyre Glasmuseum

... har som uppgift att bevara det kulturarv som Reijmyre glasbruk under sin 200 år långa verksamhet skapat. Museet samlar, bevarar och visar glas som tillverkats vid bruket från starten 1810 till nutid.

I muséet går det att se och höra historien kring pressglasets introduktion i Sverige, där Rejmyre var först med att införa den nya tekniken.

Det går bland annat att ta del av jugendperioden (överfångsglasets storhetstid) och linbanan mellan Rejmyre och Simonstorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om