Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glasbruket jubilerade

På onsdagen var det jubileumsfirande på Reijmyre Glasbruk. Då var det exakt ett år sedan nya ägartrojkan, med Ulf Rosén i spetsen, tog över glasbruket.

Hyttkalas. Även ute i hyttan firades ettårsjubileet för nya ägarna, från vänster John Vesanen, Ewa Gustafsson, ägaren Ulf Rosén och Ronnie Ståhl.

Hyttkalas. Även ute i hyttan firades ettårsjubileet för nya ägarna, från vänster John Vesanen, Ewa Gustafsson, ägaren Ulf Rosén och Ronnie Ståhl.

Foto: Sören Boström

REJMYRE2016-10-20 06:45

– Det har varit ett fantastiskt roligt år, menade Ulf Rosén, som bjöd kunder och personal på kaffe- och tårtkalas i butiken och i hyttan. Det känns som vi vunnit SM-guld, eftersom vi haft mycket duktiga och flexibla medarbetare, det vill säga det vi kallar för "team Reijmyre Glasbruk". Och att ha flexibla medarbetare är jätteviktigt på ett litet företag, så att man kan rycka in på olika avdelningar, där det är mest att göra just då.

– Och vi har inte bara lyckats behålla personalstyrkan, utan även utökat den under året och nu söker vi ytterligare glasblåsare och annan personal, säger Ulf Rosén. Plus att vi har fler pensionärer som rycker in vid behov, vilket är mycket värdefullt.

Vilka har varit de största problemen att ta tag i?

– Vi visste ju, när vi köpte företaget, att det fanns en del miljögifter att ta hand om, men här har vi haft bra samarbete med Finspångs kommun och håller på att rensa bort gamla gifter från förr i tiden. Och numera har vi elugnar som inte släpper ut någon koldioxid och vi jobbar med blyfri kristallmassa för att bli ett miljövänligt glasbruk.

Hur har det gått med lönsamheten första året, en lönsamhet som inte var så bra när ni tog över glasbruket?

– Vi har lyckats bra med försäljningen och fick fulla orderböcker med detsamma, så vi känner stor tacksamhet även till våra kunder, för utan dem skulle vi ju inte finnas kvar. Inte minst många företag i Östergötland, som varit mycket justa mot oss och vi har inlett många nya samarbeten.

– Och så har vi en stor kund i Svenskt Tenn, som till och med byggt upp en hyttmiljö inne i sin butik på Strandvägen i Stockholm, där de bland annat säljer våra produkter.

– Den kunden har även infört begreppet "närodlad design", ungefär som närodlat livsmedel, och på det vill man betona att det är viktigt att vi satsar på närodlat hantverk av kvalitet, istället för slit- och slängprodukter från andra sidan jorden, vilket också medför långa transporter. Så det här nya begreppet tycker vi verkligen låter positivt.

Hur har det gått med julförsäljningen som normalt är viktig för glasbruket?

– Det har gått bättre än väntat när det gäller försäljningen till företag och vi fyllde orderböckerna tack vare några nyckelkunder, som vi hade som grund.

– Så kan vi nu även få snurr på försäljningen till privatpersoner, så kommer julförsäljningen att bli minst lika bra som vanligt för glasbruket, säger Ulf Rosén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om