– Jag kan tala klarspråk, jag kan gå rakt på sak och säga att vi ser en tydlig koppling till ett kriminellt nätverk i Östergötland som förekommer både i Norrköping och Linköping, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.
Tillslaget är en storsatsning över två städer. Fem personer är alltjämt anhållna och måste häktas eller släppas senast på onsdag. Det är dessa fem som anses vara drivande i verksamheten.
– Vi på åklagarsidan har gjort så att vi har ett samarbete mellan åklagare från både Linköping och Norrköping. Vi har jobbat med den här verksamheten hela helgen. Det har varit ett ganska krävande ärende, säger Torsten Angervåg.
Spaningen mot svartklubben har pågått under en längre tid.
2016, i november, sprängde någon en bomb vid lokalerna på Butängen. I december samma år ringdes polisen ut efter ett bråk på en bröllopsfest. När polisen kom till platsen var det dock ingen som ville prata. Enligt vad Folkbladet erfar har polisen vid flera tillfällen efter det varit ute och kontrollerat vid området, bland annat ska en bröllopsfest har spårat ur och slutat med misshandel. Från polishåll har man varit mycket förtegen om all polisiär verksamhet kring svartklubben innan helgens tillslag.
– Vad som exakt hör ihop vet jag inte än. Men jag känner såklart till bomben. Det finns ganska mycket information som säger att såna här klubbar också drar till sig annan kriminell verksamhet. Det handlar inte om att man säljer några öl, det drar även till sig annan kriminalitet som är mycket allvarlig, säger Torsten Angervåg.
Han vill också påtala riskerna med att gå på svartklubb.
– Om man går på en sån här nattklubb ska man veta att man bidrar med pengar som går direkt till ett kriminellt nätverk. Dessutom går man till en klubb där man inte vet om det är säkert om det börjar brinna. Säkerheten och hälsan är inte alltid den bästa på en lönnkrog.
Räddningstjänsten, Kronofogdemyndigheten och Norrköpings kommun har också varit inkopplade i tillslaget.
– Kommunens alkoholhandläggare har bistått genom att titta på hur alkoholen sålts, säger Torsten Angervåg.
– Det finns väldigt mycket regleringar som ska följas.
Att svartklubben haft strippverksamhet har varit allmänt känt länge. Det har dock varit vissa svårigheter att få det bekräftat. Nu vet man dock att det stämmer.
– Det som nått mig är att det förekommer stripteaseverksamhet, säger Angervåg.
Under helgen har en anmälan om människohandel inkommit till polisen i Norrköping. Det är i nuläget oklart om den anmälan har något med strippklubben att göra men Torsten Angervåg bortser inte från möjligheten till sån verksamhet i lokalen.
– Eftersom det förekommer stripteaseverksamhet är det ju så att det ligger nära till hands att misstänka att det kan förekomma prostitution. Men jag har i dagsläget inte tillräckligt för att varken bekräfta eller dementera. Jag nöjer mig med att konstatera att det förekommer stripteaseverksamhet. Men det är naturligtvis en av många frågor att titta vidare på, säger han.
Han tillägger att den kriminella verksamheten i området mycket väl kan locka till sig även sån verksamhet.
– Det drar till sig mycket annat kriminell verksamhet och andra som tvingas delta, eller som kanske känner sig tvingade att delta, säger han.
De fem anhållna, som är mellan 25 och 40 års ålder, är samtliga misstänkta på samma punkter. Det handlar om olovlig försäljning av alkoholdrycker och olovligt innehav av alkoholdrycker. I beslag vid razzian togs sprit och öl.
– Anledningen till att jag rubricerat det som grovt brott är att det varit återkommande under någon eller några månaders tid. Olovligt innehav av alkoholdrycker är ett brott man gör sig skyldig till innan man börjar sälja.
Beslagen består av sprit och öl. Det finns också misstanke om brott mot lotterilagen.
– Det hittades vad jag vill kalla för spelmaskiner som kräver insats med pengar. De kräver tillstånd och det verkar det inte finnas, säger Torsten Angervåg.