Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rätt av lärare att röra elever

"Hit men inte längre", är ett budskap som varje ledare behöver kunna kommunicera till sin grupp. I nio fall av tio kan kommunikationen ske med ord och lämpor. Att tänka bort det tionde fallet vore ett svek.

Lärare klarar sig oftast med ord och lämpor i sitt ledarskap. Men inte alltid.

Lärare klarar sig oftast med ord och lämpor i sitt ledarskap. Men inte alltid.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

FOLKBLADET LEDARE2014-03-21 07:42

En lärare i Höör i Skåne friades i går av Lunds tingsrätt. Familjen till en av lärarens elever hade krävt skadestånd för kränkande behandling av Höörs kommun. Kommunen vägrade. Och när saken drogs till tinget så fick läraren och kommunen rätt.

Av handlingarna i ärendet framgår att eleven uppträdde störande under ett prov i skolklassen. Trots flera tillsägelser från läraren lugnade sig inte eleven. Läraren fann ingen annan råd än att ta tag i pojken, dra upp honom från skolbänken och släpa ut honom ur klassrummet.

Anders Almgren är vice ordförande i Lärarnas Riksförbund. Enligt Almgren är det vanligt att arbetsgivare i liknande situationer väljer att "göra sig av med läraren" utan någon rättsprocess. Han är därför positivt överraskad över domen i Lunds tingsrätt. Till dn.se säger Almgren att "det var skönt, hade det varit det motsatta hade vi haft ett ännu större problem i svensk skola. Då hade det blivit så att man aldrig får röra eleverna".

Lärare i ungdomsskolan hamnar ofta i svåra situationer. I vissa situationer kan det vara så att den bästa åtgärden är att skilja av en störande elev från den övriga gruppen för att de övriga ska få arbetsro. Sådana insatser är påfrestande och kan - som exemplet i Höör visar - leda till att läraren blir uthängd som en misstänkt brottsling. Det är därför mänskligt och fullt begripligt att många lärare avstår från fysiska inslag i sitt ledarskap. Vilket då i stället kan innebära att lektion efter lektion töms på kunskapsinnehåll därför att läraren får ägna större delen av sin arbetstid åt meningslöst tjafsande med någon eller några enstaka elever.

Till dn.se säger Caroline Dyrefors Grufman från Sveriges barn- och elevombud att "det i det här fallet har varit fråga om ett obefogat våld." Hon kommer därför att överklaga den friande domen i Lunds tingsrätt.

Jag var inte med i klassrummet i Höör då läraren tog ut den stökiga pojken ur klassrummet. Det är därför nästintill omöjligt att bedöma om just denna insats var befogad eller inte.

Ur ett mer övergripande perspektiv är det emellertid svårt att tänka sig ett rättsligt läge där fysiska inslag i lärarens arbete allmänt bedöms som obefogade. Den enskilde elevens rätt att störa och förstöra undervisningen för sig själv och för andra kan inte överflygla rätten till studiero och kunskapstillväxt för andra elever.

Ingen eller i vart fall ytterst få vill tillbaka till det samhälle där barn och ungdomar kunde räkna med att få örfilar och rapp av såväl lärare och vårdnadshavare. Men vi kan heller inte ha en ordning i samhället där en lärare ska hindras av lagarna att ta tag i en elev för att lugna en stökig situation.

Jag vill inte dra för stora växlar på händelsen i Höör. Det skulle dock inte förvåna mig om det finns samband mellan pojkars svaga skolresultat och bristen på gränssättning som ibland är fysisk. "Hit men inte längre", är ett budskap som varje ledare behöver kunna kommunicera till sin grupp. I nio fall av tio kan kommunikationen ske med ord och lämpor. Att tänka bort det tionde fallet vore ett svek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om