Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trög start för projektet

Projektet Måltidsvän som började för ett år sedan har haft en trög start. Sedan i höstas är det sju par som ingår i projektet.

"Det är fortfarande en startsträcka för att få i gång det", säger Lisa Larnemark Schultzberg.

"Det är fortfarande en startsträcka för att få i gång det", säger Lisa Larnemark Schultzberg.

Foto: Inger Ramstedt

PROJEKT2019-02-06 13:00

Det var i februari 2018 som vård- och omsorgsnämnden i Norrköping beslutade att införa projektet Måltidsvän, där personer som är 67 år eller äldre kan få sällskap vid måltiden.

Det är ett samarbete mellan kommunen och Röda Korset och Frivilligcentralen, med syfte att öka matglädjen och minska ensamhet.

Äldre personer kan regelbundet få sällskap av en frivillig under en måltid. De kan välja att tillsammans laga och äta maten hemma hos den äldre personen, alternativt gå ut och äta på restaurang eller vid någon av kommunens träffpunkter.

Konceptet kommer från Danmark och har spridit sig till svenska kommuner.

Om man är intresserad ska man kontakta Frivilligcentralen eller Röda Korset, som matchar en med en måltidsvän. Den som blir måltidsvän får maten betald, reseersättning och förväntas ta minst ett uppdrag i månaden.

Kriterierna för att få en måltidsvän är att man ska ha fyllt 67 år och bekostar sina egna måltider.

Projektet började den 1 mars 2018 och pågår, som det är sagt nu, till den 30 juni 2019.

Starten har varit trög. Just nu är bara sju par i gång, och alla via Frivilligcentralen.

– Under våren hade vi många som ville vara måltidsvänner – men ingen som bad om att få en måltidsvän, säger Lisa Larnemark Schultzberg, samordnare vid Frivilligcentralen.

– Vi diskuterade vad det kunde bero på. I början gick vi ut och sa att det här handlar om att man kommer hem till någon och lagar mat hemma, att man själv bestämmer vad vill jag äta, och att få känna matdoften. Men det är nog många äldre som inte vill släppa in någon främmande hemma hos sig.

Kanske är det också så att man inte känner till Röda Korset och Frivilligcentralen. Och att det är svårt att be om hjälp.

Det som fick proppen att gå ur var ett vykort där man kunde fylla i att man var intresserad, och så ringde Frivilligcentralen upp.

Det var i höstas som det här började ge effekt.

– Det är fortfarande en startsträcka för att få i gång det, säger Lisa Larnemark Schultzberg.

Det trots information på träffpunkter och till enhetschefer och hemtjänst.

Projektet ska utvärderas för beslut om man ska jobba vidare med det, och om det ska ha den form det har idag, något som är upp till politikerna i nämnden.

– Vi ska göra en uppföljning och ta reda på varför det inte är fler som nappat. Har vi marknadsfört det på fel sätt, har det varit för kort tid, i och med att det varit ett projekt? säger Maria Tladi Lindquist, måltidsinspiratör vid vård- och omsorgskontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om