Folkbladet har fått en rundtur i Yllefabriken, från våningsplanet längst ner upp till taket. Det blir en vandring genom stora lokaler, med än så länge råa ytor, som ska förvandlas till bland annat kontor, lägenheter och en konsthall.
Michael Tångring, arbetsledare från byggentreprenören Sefab, visar runt i byggnaden och Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren är med.
Först träffas vi i Landsbloms gamla gummiverkstad, som används som platskontor. Ett Q-märkt hus, som också liksom Yllefabriken ingår i bolaget Gamlebro, som ägs av Hyresbostäder, Heimstaden och Ståhl Invest.
Lars Löfgren berättar att renoveringen och ombyggnationen av Yllefabriken lockar många studiebesök, från andra bostadsbolag och arkitekter.
Vad är det som är så speciellt med Yllefabriken?
– Vi tar en gammal textilfabrik och gör om den, något sorts återbruk. Vi gör bostäder och blandar med kontor. I det här fallet blir det också en konsthall. Det är ett lite annorlunda koncept, säger Lars Löfgren.
– Och så är det läget. Det är inte så många sådana här platser kvar.
Etapp ett är ombyggnationen av Yllefabriken. Visionen om Yllefabriken är att det ska bli en ”destination”, med både bostäder, arbetsplatser och kontor och besöksmål – varav ett blir Mikael Ståhls konsthall.
Det blir 55 bostadsrätter och 55 hyresrätter i den gamla fabriken, plus 50 lägenheter i tillbyggnaden, som är etapp två.
Tillbyggnaden är ett höghus på 14 våningar, med bostäder och på bottenvåningen restaurang och kafé. Då Yllefabriken är byggd i suterräng, i sluttningen ner mot Strömmen, handlar det om 14 våningar från en låg nivå, vilket gör att huset klarar maxhöjden för byggnader i stan med tanke på flyget.
Ett orangeri kan det också bli vid Yllefabriken. Dessutom planeras terrasser ner mot Strömmen
Lars Löfgren sätter in Yllefabriken i ett sammanhang: Knäppingsborg, omvandlingen av Gamla torget och Västgötebacken.
– Yllefabriken tycker vi är juvelen i kronan.
– Intresset för bostäderna är överväldigande. Vi är nästan uppe i 3 000 ivriga intressenter redan nu på 110 lägenheter. Säg 160 om vi ska ta med etapp två, säger Lars Löfgren.
Just nu pågår det ”grova arbetet” inne byggnaden.
– Vi vet ungefär var vi ska ha väggar i de stora dragen, och hisschakt. De stora fysiska förändringarna. Ganska snart börjar vi med bostäderna i form av lösningar för lägenheterna, säger Lars Löfgren.
– Återbruk är ett centralt ord för oss. Vi försöker återbruka så mycket av materialet som möjligt.
En del detaljer sparas och ska sättas tillbaka för att minna om husets historia.
– Vi tänker en hållbar livsmiljö överhuvudtaget, säger Lars Löfgren och talar om odlingsytor på innegårdar och delar av tak och terrasser, bilpool, cykelpool och en verktygspool.
Lägenheterna, som förses med balkonger, får gårdsentréer via en loftgångslösning, som i New York, på innergården och längs ett ljusschakt som ska tas upp genom våningsplanen.
– Det blir nog väldigt häftiga lägenheter, säger Michael Tångring.
I höst börjar släppet av bostäderna i Yllefabriken, ett drygt år innan den första inflyttningen, vintern 2018-2019. För tillbyggnaden räknar man med projektstart 2019 och inflyttning sent 2020.