Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljoner kronor till projekt

En paviljong utanför Portalen, en svensk version av en tegelbyggnad i Barcelona. Det ska arkitekterna på Portalen fokusera på efter att ha beviljats stöd från Statens Kulturråd!

Foto: Karoline Montero Araya

PROJEKT2016-10-11 14:00

Ansökan gjordes egentligen som en arbetsuppgift för att öva på att skriva just sådana, för det 15-tal arkitekter som bildat en yrkesgrupp på Portalen. När Statens Kulturråd sedan skickade tillbaka att de valts ut, fick verksamhetsledare Natalia Bonilla lite av en chock. En positiv sådan, alltså.

– Det hade vi inte väntat oss! Men det är jättekul. På det här sättet kan man verkligen se att det som Portalen gör kan leda till jobb!, säger hon.

26 miljoner kronor ska de olika projekten dela på, hur mycket var och en får bestäms successivt.

– Så det är ingen fast summa satt än. Vi går in i ett samarbete med de som sökt och som beviljats stöd. Nu handlar det om att utarbeta former för hur samarbetet ska gå till, och budgeten sätts under väg, förklarar Lena From som är administrativ chef på Statens Kulturråd.

Under tre år ska projekten, som är en regeringssatsning på miljonprogrammen, pågå. Här ska offentlig konst produceras, något som är viktigt, menar Lena From.

– Satsningen görs på områden med lågt valdeltagande. Vi vill visa på vad nutida konst är, och bidra till att skapa möten. Vi vet att konsten kan starta samtal som annars aldrig skulle ha ägt rum. Genom möten kan man få en förståelse och inblick i andra människors liv, säger hon.

Det är många som dagligen besöker Portalen. Under den här intervjun öppnas dörren många gånger, hit kommer människor för att möta andra, få hjälp att skriva cv, lära sig prata svenska och förstå sociala koder. I ett hörn sitter en äldre herre och lär två nyanlända syriska herrar svenska fraser. Att verksamheten växt ur den gamla tvättstugan råder inget tvivel om och målet är att bygga ut. Målet är att bygga ett "Community Center", en mötesplats för vuxna, unga, familjer, ja de som vill satsa på Hageby. Pengarna från Statens kulturråd gör ett första steg möjligt. Och här handlar det om en paviljong i tegel, tanken är att härma en liknande som finns i Barcelona.

– Vi måste titta på hur en struktur skulle kunna se ut här i Sverige, där det exempelvis snöar, säger Natalia Bonilla.

Förutom att arkitekterna får använda sina kunskaper, ger det människor i stadsdelen som saknar arbete en möjlighet att bygga paviljongen.

– Det finns många flyktingar här som behöver jobba. Ha något att göra, säger Noful Mowis, arkitekt från Syrien.

Advokaten Elian Thaljeh, också från Syrien, som är med i gruppen, fortsätter:

– Det är fantastiskt! Det är inte bara bra för ekonomin, utan även socialt, man träffar människor och samarbetar!

Konst Händer

Sex organisationer driver Portalen: Hyresbostäder, ABF, Marieborgs folkhögskola, Migrationsverket, Norrköpings kommun och Svenska kyrkan.

där miljonprogrammet står i särskilt fokus för Statens konstråd 2016-2018. Under tre år producerar vi exempel på offentlig konst i miljonprogrammets områden.

En grupp nyanlända arkitekter och ingenjörer ska skapa ett Community Center i Hageby. De verkar på Portalen, ett center för arbetsmarknadsintegration och en plats för att knyta nya kontakter och hitta ett jobb. Tänkt plats är grönområdet framför den gamla tvättstugan där verksamheten håller till.

Portalen har som mål att leda invånare till egenförsörjning och inledde sitt arbete hösten 2011. Deltagare har hos dem kunnat förbättra sin svenska, knyta kontakter med framtida arbetsgivare och öka sin kunskap om arbetsmarknaden i Sverige.

I samarbete med spanska arkitektgruppen MAP13 har sökanden i sommar kollektivt byggt och experimenterat med tegel för att pröva vad en mötesplats i Hageby skulle kunna vara. Målet är att bygga en paviljong som ett första steg mot ett Community Center. Det nya centret skulle bidra till att Portalen kan växa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om