Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gerd, 76, har en måltidsvän

Synskadade Gerd Wiberg, 76, har Britt Svensson som måltidsvän. Det gör att hon vågar sig ut på restaurang.

Gerd Wiberg och Britt Svensson välkomnades av restaurangchef Amin Harmouche.

Gerd Wiberg och Britt Svensson välkomnades av restaurangchef Amin Harmouche.

Foto: Susanna Beskow Norgren

PROJEKT2019-02-06 12:00

Gerd Wiberg är som ”så gott som blind” på grund av en ögonsjukdom. Hon har på grund av det inte riktigt vågat sig ut på restaurang, för hon ser inte maten på tallriken, och vill inte ”ställa till det”.

Men med en måltidsvän, via Frivilligcentralen, kan hon nu en dag varannan vecka ge sig ut till träffpunkter och restauranger i stan och äta lunch.

– Nu vågar jag det, och det är riktigt roligt!

Folkbladet träffar Gerd Wiberg och hennes nya vän Britt Svensson på den nya Grekiska kolgrillsbaren vid Nya torget. Gerd Wiberg kommer med färdtjänst och Britt Svensson möter upp och hjälper henne med betalning vid kassan efter att de beställt moussaka och karréspett.

Gerd Wiberg berättar hur det kommer sig att hon anmälde intresse för att få en måltidsvän.

– När jag blev ensam, min man dog, vi hade varit gifta i över 50 år, då flyttade jag. Och då tänkte jag att jag måste anmäla mig till något som heter Frivilligcentralen.

Via Frivilligcentralen kan man få punktinsatser, som någon som följer med när man ska ut och handla kläder, eller vid läkarbesök.

– Så kom det ett brev om att de skulle börja med något nytt, måltidsvän. Man kunde välja om man vill att någon skulle komma hem och man lagar mat tillsammans – men jag lagar väldigt mycket mat själv, så det var ingenting för mig. Min man och jag har haft både gatukök och restaurang. Jag är väldigt intresserad av mat.

Gerd har inget emot att äta ensam hemma och är social i övrigt. Men när hon funderat ett tag på det andra alternativet som erbjöds, att gå ut och äta med någon, en måltidsvän, tänkte hon: ”Varför inte?”

– Då blev jag presenterad för Britt. Vi har varit ute kanske tre-fyra gånger nu på olika ställen. Det är väldigt trevligt!

Tycker du att det här något som fler borde nappa på?

– Ja, det tycker jag.

Det finns säkert också gamla som vill ha hjälp med att laga en viss maträtt som de inte kan laga själva längre, säger hon.

Britt Svensson, 69, har varit med i Frivilligcentralen i tjugo år.

– Om jag skulle hamna i samma situation själv skulle jag vilja att någon hjälpte mig, säger hon.

Målstidsvänsprojektet tycker hon är bra.

– Roligt att träffa Gerd, det hade jag ju inte gjort annars, säger Britt.

Hon tycker att projektet kunde marknadsförts bättre av kommunen.

Fakta

Det var i februari 2018 som vård- och omsorgsnämnden i Norrköping beslutade att införa projektet Måltidsvän, där personer som är 67 år eller äldre kan få sällskap vid måltiden.

Det är ett samarbete mellan kommunen och Röda Korset och Frivilligcentralen, med syfte att öka matglädjen och minska ensamhet.

Äldre personer kan regelbundet få sällskap av en frivillig under en måltid. De kan välja att tillsammans laga och äta maten hemma hos den äldre personen, alternativt gå ut och äta på restaurang eller på någon av kommunens träffpunkter.

Projektet började den 1 mars 2018 och pågår till den 30 juni 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om