Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Westerberg på LSS-turné

På måndagen besöktes Söderköping av den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg. Ämnet var LSS och efter en rundtur i verksamheterna avslutades dagen med en paneldebatt på Stinsen.

Hamrahuset. Hanna Nilsson, anställd på Hamra samt Agnes Grönberg spelar spel under överinseende av bengt Westerberg.

Hamrahuset. Hanna Nilsson, anställd på Hamra samt Agnes Grönberg spelar spel under överinseende av bengt Westerberg.

Foto: Patrik Selsfors

Politikerbesök2016-11-22 08:39

Den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg besökte på måndagen Söderköping. Under sin tid som socialminister i början på 1990-talet var han ansvarig för den ursprungliga LSS-propositionen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och detta var också temat för besöket i Söderköping.

– Han är ju fadern till LSS som jag säger, berättar Inga-Lill Östlund (L) som är den som tog initiativ till besöket.

– Han åker runt i Sverige och talar om de här sakerna så jag tog kontakt med honom och han kom så gärna, säger hon.

På schemat den här dagen står besök i olika LSS-verksamheter i kommunen. Folkbladet möter upp på Hamrahuset där Westerberg, Inga-Lill Östlund samt Lisa Andersson (L), ledamot i socialnämnden, blir visade runt av Gittan Carlsson-Bäckman, arbetshandledare på Hamra. Bengt Westerberg visar intresse för de olika aktiviteterna som försiggår och småpratar med arbetstagarna på Hamra som viker kartonger, virkar och spelar spel.

Efter detta slår man sig ner för en frågestund om Hamra och hur det fungerar. Det handlar till exempel om hur många som får jobb i annan verksamhet utanför Hamra, det visar sig inte vara många.

– Man ska ha klart för sig att det är en mycket liten grupp som hittar jobb utanför en sådan här verksamhet, det är därför så viktigt att det fungerar eftersom den är livslång för väldigt många, säger Bengt Westerberg.

Han har på senare tid åter dykt upp i debatten kring personlig assistans där nu en utredning pågår – direktiven där handlar om färre timmar och minskade kostnader. Det här är bland annat föranlett av några uppmärksammade fall av fusk som lett till rättegångar.

– Man ska bekämpa fusket men ibland känns det som man inte pratar om annat, säger Bengt Westerberg:

– Försäkringskassan har gjort uppskattningar att fusket ligger under en procent. Men det är bra att det förs en debatt om de här frågorna.

Bengt Westerberg är orolig att det som från början var en frihetsreform håller på att rullas tillbaka.

– Grunden bakom personlig assistans är att man själv ska kunna lägga upp verksamheten utan att kommunen ska bestämma. Det handlar om självbestämmande; om respekt för integriteten och är en oroande tendens om staten lägger över kostnaderna på kommunerna, menar Bengt Westerberg.

– Min erfarenhet är att när det ska sparas pengar vältrar man ytterst över ansvaret på de anhöriga. Jag hoppas att regeringen tänker om, låt oss först analysera konsekvenserna av de här besluten.

Så är frågestunden slut, man beger sig vidare på sin rundtur och närmast på schemat står ett besök på Sofies gård. På kvällen ska ett anförande hållas av Bengt Westerberg på Stinsen där det också planeras för en paneldebatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om