Representanter från kommunen, SMHI och Linköpings universitet finns på plats i Beslutsarenan på fredagseftermiddagen. De är med i en arbetsgrupp, skapad av kommunen, som tar fram en strategi för klimatanpassning – under ett möte har de berättat för besökande miljöminister Karolina Skog (MP) hur samverkan går till och var man befinner sig i arbetet.
Efter mötet är det fika och då får Folkbladet en pratstund med den relativt nya miljöministern Karolina Skog som tillträdde i maj.
Hur har ditt första knappa halvår som miljöminister varit?
– Det har varit enormt spännande, det händer så otroligt mycket inom det här området och är också en prioriterad fråga i den här regeringen, säger Karolina Skog som började sin politiska bana som kommunalråd i Malmö och dessutom är utbildad humanekolog
Det fanns ju ett tydligt miljötänk i infrastrukturpropositionen som presenterades igår där Ostlänken ingår. Vad tycker du om den?
– Vi är jätteglada över att kunna presentera en så stark satsning med fokus på att rusta upp järnvägen men också att bygga nya stambanor. Vi har ju höjt anslagen med 100 miljarder både för nya projekt men också vidmakthållande av järnväg och väg och det är viktiga satsningar för miljön.
Den här dagen har hon varit på besök på SMHI som sorteras in under Miljö- och energidepartementet som hon i sin roll som miljöminister basar över.
– Jag har varit där på förmiddagen och satt mig in i arbetet de gör där: både vad gäller klimatanpassning och arbetet runt hav och vatten, säger Karolina Skog som sedan talar om kommunernas roll i arbetet.
– Vi arbetar fram en nationell strategi för klimatanpassning och där är det väldigt viktigt med input från kommunerna men också att ansvarsfördelningen är tydlig, annars så händer ingenting.
Hon vill också framhålla att passivitet inte är ett alternativ för kommuner med tanke på vad som kan hända när klimatförändringarnas konsekvenser ökar.
– Att inte göra något alls är oerhört kostsamt på lång sikt. Jag vill lyfta fram att det i första hand är privatpersoner med villor och fastighetsägare som kommer i kläm när det till exempel blir översvämningar. Det är det mest konkreta arbetet, att förebygga skyfall och översvämningar, säger Karolina Skog innan hon försvinner mot nya möten.