"När den politiska majoriteten kraftigt drog ner bemanningen på träffpunkterna, så blev det en försämring för våra äldre", skriver vänsterpartisterna Mona Olsson, Annika Kaiser, Deniz Tütüncü, Nicklas Lundström och Peter Butros i en motion till kommunfullmäktige.
Deras förslag är att vård- och omsorgskontoret ska få i uppdrag att utöka antalet träffpunkter med fyra nya under perioden 2017-2019, och att man då även tar hänsyn till behoven av träffpunkter i ytterområden.
– Kvartetten har haft ett par år på sig nu att återställa det, enligt mig, felaktiga beslutet att dra ner bemanningen på befintliga träffpunkter. Det har i praktiken gjort att många träffpunkter har stått stängda under tider när personalen har varit sjuk eller ledig. Man har sällan ersatt med någon annan personal, för då får man ju plocka dem från omvårdnadspersonalen, säger oppositionsrådet Mona Olsson (V).
– Det har verkligen inte varit bra, summerar hon läget.
De sociala träffpunkterna är viktiga, betonar hon. Det är en av politikers och föreningsmänniskors största uppgift, menar hon, att skapa mötesplatser för äldre människor. Den ofrivilliga ensamheten är stor för många gamla.
Mona Olsson ser att det behövs träffpunkter vid till exempel Kungsgatan och Oxelbergen.
Vänsterpartiet, som vill återställa och utveckla Norrköpings träffpunkter, finansierar enligt Mona Olsson det genom slopat stöd till flygplatsen och genom att ta pengar från det höjda överskottsmålet, "välfärden före Ostlänken".