– Det är tragiskt att det finns så få ställen som Elsas hus, där kvinnor kan få hjälp trots att de är drog- eller alkoholpåverkade. Den här gruppen kvinnor pratas det sällan om, men jag hoppas jag kan bidra till att göra dem lite mindre osynliga, säger Sofia Jarl.
Kvinnor med en missbruksproblematik som dessutom utsätts för, många gånger grovt, våld står långt ner på samhällstegen, men Maja Höjer från Elsas hus har ändå märkt en förändring i attityden till kvinnorna på senare tid.
– Jag tycker att polisen har ett annat bemötande av kvinnorna än tidigare där de verkligen försöker stötta kvinnorna som offer i brottsprocesserna.
Att förebygga så att färre kvinnor slipper hamna i missbruk och våldsamma relationer, där de till sist inte har någon annanstans att ta vägen än till olika skyddade boenden är av största vikt enligt Sofia Jarl. Många av kvinnorna har trauman bakom sig och kan man uppmärksamma flickors situation tidigt så att det får så få konsekvenser för deras vuxna liv som möjligt är det bra.
– Det bästa vore om män slutade slå kvinnor! Men som beslutsfattare och förtroendevalda får vi jobba hårdare för att de kvinnor som inte själva är så röststarka får mer uppmärksamhet, säger Sofia Jarl.
Den me too-rörelse som startade i höstas har gjort arbetet lite lättare.
– Jag är van att slå i underläge, nu är det inte så mycket ifrågasättande när det gäller vad kvinnor utsätts för, ingen kan längre förneka strukturerna, säger Sofia Jarl.