Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stannade hemma från debatten

Många stolar stod, av olika orsaker, tomma hos Moderaterna när slöjdebatten slutfördes på torsdagen. Patrik Andersson (M) valde att inte delta.

Fullmäktige. I måndags började slöjdebatten i kommunhuset Rosen, en så lång debatt att den fick fortsätta på torsdagen.

Fullmäktige. I måndags började slöjdebatten i kommunhuset Rosen, en så lång debatt att den fick fortsätta på torsdagen.

Foto: Robert Svensson

POLITIK2016-10-01 19:00

Han var varken där under måndagen då debatten i Rosen urartade eller under fortsättningen på fullmäktigemötet på torsdagen då slöjdebatten slutfördes.

– Jag valde att vara hemma för att jag inte stöttar motionen, säger kommunfullmäktigeledamoten Patrik Andersson (M) till Folkbladet.

Varför stöttar du inte motionen?

– Jag förstår varför motionen är skriven. Det är klart att det finns problem. Det finns säkert folk som har slöja mot sin vilja – men det är inte så enkelt, säger Patrik Andersson.

– Om man läser att-satserna står det att man ska utreda eventuella förutsättningar och sådant. Jag skulle kunna stötta, kanske, att-satsen om man skulle tolka det som att man vill se över eventuella problem. Men sedan blir ju diskussionen större. Det märkte vi ju sedan också.

– Jag ser inte att alla som bär slöja är förtryckta, då landar det fel, säger Patrik Andersson.

Läs mer: Måndagens debatt

Läs mer: Fortsatt hårda toner

Däremot de saker som man vill göra något åt, som att elever inte kan delta i simundervisningen, eller att det blir könsseparerade lektioner på grund av att flickorna har mens – lös de faktiska problemen och tillåt inte könssegregerad undervisning, se till att det inte är okej, istället för att bara förbjuda plagget, säger Patrik Andersson.

– Jag insåg ju från början att en sådan här diskussion kommer att bli vidare, än bara en eventuell utredning.

I en sådan debatt insåg han att han inte skulle kunna stötta motionen.

Och när han kände att han ställde upp på de flesta inlägg som koalitionen gjorde tyckte han att det var lika bra att inte vara där.

Du var inte där på måndagen heller.

– Nej. Jag visste redan från början att det inte skulle bli bra för mig. Sedan tycker jag inte det blev bra för partiet heller, men jag visste redan från början att det här kommer inte att funka för mig. Jag ville inte hålla på och tjafsa om det, därför valde jag helt enkelt att lugnt och stilla inte vara med.

– Jag förstår att det finns goda intentioner bakom det hela, säger Patrik Andersson, men säger att han insåg var det hela skulle komma att landa.

– Sedan blev det värre än jag någonsin kunde tänka mig.

– Bilden som blev var inte bra för partiet, och det får vi jobba med, och fortsätta ha en diskussion, säger Patrik Andersson.

Motionen om att utreda ett lokalt slöjförbud för flickor under 15 år i skolan kom från oppositionsrådet Sophia Jarl (M) och ledamoten Pär Linderoth (M).

Var det fel att lägga fram motionen?

– Jag protesterade inte när motionen kom. Det är alltid lätt att vara efterklok, säger Patrik Andersson.

Fakta

Motionen lades fram av Sophia Jarl (M) och Pär Linderoth (M).

De menar att huvudduken är "ett sätt att kontrollera att hedersnormen upprätthålls" och att den är "ett hinder för lek och rörelse."

Förslaget, som röstades ner, var att utreda möjligheten att införa ett lokalt regelverk mot huvudduk för flickor under 15 år i barnomsorg och skola.

En att-sats i motionen var att alla barn ska delta i alla moment som skollagen innefattar och att nolltolerans för undantag av religiösa skäl ska råda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om